(Pozor, tento článek byl publikován před 15 lety)

Před pár dny jsem od Chlumu přehlížel vírské údolí a podivoval se, jak mohutný je Povrchnice kopec. Pak mě napadlo, že jsem ještě nikdy nebyl na jeho vrcholu. Pravděpodobně není o co stát, je plně zalesněný a ačkoli je 649,8 metrů nad mořem, žádný zajímavý výhled nenabídne. Ale přesto bylo z onoho vyvýšeného místa znát, že vrcholek má. A tak jsem se na něj dnes vydal.

kaca-01

Zvolil jsem nejnáročnější, nejprudší a nejkratší směr. Přibližně od hájenky na Závodí přímo vzhůru. A od prvních výškových metrů se toto rozhodnutí ukazovalo jako opravdu odvážná volba 🙂 Poštěstilo se mi také vyplašit obrovského dravce (snad sovu?), který se neslyšně snesl ze smrku a vylétl z lesa.

kaca-02

Po dosažení první lesní cesty (vede kolem nového vysílače) přešel smrkový les v bučinu a svah již nebyl tak prudký. Postupně jsem narazil na druhou (neudržovanou) lesní cestu, pak ještě na třetí, ale to jsem již šel prakticky po rovině a přede mnou z lesa vystupoval…

kaca-03

… tento kopeček. Hora z kamení porostlá ostružinami.

kaca-04

Na jejím vrcholku byla postavená mohylka z kamení, naznal jsem tedy, že stojím i na jinými lidmi uznaném vrcholu Povrchnice. Šest set padesát metrů nad mořem.

kaca-05

A opodál zbytky skal, jejichž erozí Povrchnice vznikla.