(Pozor, tento článek byl publikován před 14 lety)

Pravděpodobně každý návštěvník těchto stránek již o rozmachu sociálních sítí něco zaslechl. Pravda, informovala-li o nich média, pak převážně v případech kontroverzí, úniků osobních dat, šíření virů. Nic to ale nemění na jejich masovém úspěchu a možnostech, jak je využívat.

facebook A co to tedy je, ten Facebook, ta sociální síť? Facebook je internetový server, kde se může každý zdarma zaregistrovat a vyplnil si svůj profil – informace o tom, kde pracuje, kde studuje, jaké má koníčky, jakou poslouchá hudbu … ale nemusí mít strach, tyto informace budou viditelné pouze vašim „přátelům“ (ale také nemusí, záleží na vás). Přátelé jsou v kontextu Facebooku spíše „známí“ – další zaregistrovaní lidé, kterým výslovně umožníte přístup k vašemu profilu. Mohou to být přátelé, které každý den potkáváte, ale také staří spolužáci ze školy, se kterými jste se roky neviděli a přitom vás zajímá, co dělají a jak se mají. Takto vytvoříte svoji „sociální síť“, ve které snadno zjistíte, co druzí dělají, prohlížíte si jejich fotky, doporučujete kulturní akce, které stojí za návštěvu…

To ale není vše – firmy a organizace si mohou místo osobního profilu založit tzv. Stránku. Na té mohou publikovat krátké zprávičky, fotky, videa, odkazy na zajímavé stránky. A vy – máte-li na Facebooku osobní profil – se můžete stát „fanoušky“ takovéto stránky, stojíte-li o to. Pak budete ve vašem profilu informování o tom, co se na této stránce děje – o nových fotkách, zprávičkách i o všem ostatním.

přesně takovou stránku má již nějaký ten pátek na Facebooku i náš web, potažmo obec Vír. Takže pokud Facebook používáte, staňte se našimi fanoušky a budete informování o zajímavém dění v naší obci i okolí.

www.facebook.com /
virvudolisvratky

Doplnění: občané a přátelé Víru se také sdružují ve skupině My jsme Víráci.