(Pozor, tento článek byl publikován před 13 lety)

Zkoušky probíhaly za ztížených podmínek: v kulturním domě se finišovalo s opravami jak sálu,tak jeviště,všude zima a prach. A tak několik zkoušek proběhlo i v klubovně hasičské zbrojnice. Díky tomu rostla nervozita v souboru – stále to nebylo dostatečně nacvičeno. Ani generálka ještě nebyla OK,ale premiéra v pátek 12. března rozptýlila obavy ochotníků – obecenstvo je přijalo bouřlivě a slova chvály nebrala konce. Stejně tak dopadla i sobotní repríza a je škoda, že tam chybělo netradiční uvítání obecenstva promítnuté na zavřenou oponu, které se v pátek velmi líbilo.

Určitě byl úspěch představení také podpořen zcela novou scénou : renovované jeviště s novou podlahou, která nevrzá, nová jevištní technika s novými závěsy a zcela nové osvětlení jistě zanechaly v divákovi dobrý dojem.

Také další reprízy v Bystrém,Korouhvi a v Ujčově se setkaly s příznivým ohlasem diváků. Soubor těší skutečnost,že si své příznivce našel a další získává.Třeba v Korouhvi,kde býval sál obsazen dříve sotva zpola,na poslední vystoupení souboru byl téměř zaplněn.

V Ujčově bylo příjemné vidět, jak si některé divačky utírjí do kapesníku slzy smíchu.

Nervy zažil celý soubor i pořadatelé v Bystřici n.P. v sobotu 27.března.V 16,00 hod.,kdy mělo představení začátek,nebyla přítomna Andrea Stalmachová – Clarissa,hlavní ženská role.Nebylo ji možno kontaktovat ani přes mobil,nikdo nevěděl,kde je.Odjela totiž toho dne na přehlídku psů do Mladé Boleslavi a sama nevěděla,kdy se vrátí.S představením samozřejmě počítala.

Deset minut po 16té hodině nervozita vrcholila,sál zaplněn 307 diváky,pan Špaček,ředitel KD, si zrušení představení nedokázal předtavit.V tu chvíli však před kulturák přisvištělo modré auto,všichni si zhluboka oddechli,představení s malým zpožděním začalo a po konci sklidilo bouřlivý aplaus. Ještě doplnění: Andrea si totiž zapomněla doma mobil a tak byla vyloučena jakákoliv vzájemná komunikace.

Dalším ohrožením představení v Bystřici byla možná neúčast Romana Jelínka mladšího, kterého v týdnu kousl do kotníku pes a ještě v pátek nemohl řádně chodit.Tato obava však se nevyplnila.

Rozsochy: protože Eliška Sysová odjíždí na studijní praxi do Rakouska,její roli Pauletty nacvičily Sára Stalmachová a Kateřina Šudomová.V Rozsochách si svoji premiéru prožila Sára a zvládla ji dobře,Kateřina obsluhovala hudbu.

Bolešín : tady si svoje role děvčata vyměnila a opět jejich vystoupení dopadlo na výbornou!

Věžná: protože v Rožné opravují KD,hrálo se poprvé ve Věžné,v útulném sálu KD,kde bylo vybudováno zbrusu nové jeviště-malé,ale příjemné!Od prvního okamžiku příjemná nálada,hrálo se výborně.

Ořechov: po noci plné ohňů byly vidět následky na R.Jelínkovi st.,nejen vizuelní,ale i výpadky v textu.Pozadu nezůstal ani Roman mladší,který ve chvíli,kdy měl být na jevišti,zdržoval se na WC.Naštěstí se soubor s těmito “dírami” už dokáže vypořádat tak,že nezasvěcený divák nic nepozná.

Brumov: z Rakous se vrací Eliška,ale představení odehraje ještě Sára. (Aneta V. pozvracela před představením krabici od badabot!)

Bobrová: do role Paulety se vrátila Eliška Sysová.

Vítochov,výletiště: za krásného letního dne,kdy teploty dosahovaly 30°C dělal problém poměrně silný vítr,který v jedné chvíli při stavbě scény povalil i kulisu.Stabilita musela být zajištěna stoly za kulisami,přesto v některých chvílích hrozilo zřícení scény.Hezkého počasí náležitě využívalo dětské publikum,děti v předních řadách si hlasitě hrály,trochu je zklidnil a vyděsil až výstup gorily Josefíny.

Bystřice n.P.,náměstí: většina herců byla vybavena mikrofony,takže bylo dobře slyšet, proběhlo natáčení představení,které zajistil pan Štarha z Nedvědice.Nevýhodou je blízkost kostela a jeho dlouhé zvonění ve 20.00 hod. a další venkovní zvuky(projíždějící vozidla,ventilátor knihovny a pod.).

Vírský vánek: hrálo se na venlovním pódiu,i když bylo podmračené a chladné počasí.Přesto představení shlédlo kolem 150 spokojených diváků.Problémem byla menší srozumitelnost ve velkém prostoru, ovlivněná také různými zvuky (hučení reproduktorů,kompresoru u výčepu).Před jedním ze svých výstupů se trochu zasnil J.Ondra a tak se na gorilu Josefínu chvíli marně čekalo na scéně.

Setkání rodáků ve Víru

Při Vírském vánku bylo dohodnuto,že poslední letošní představení hry Valčík tučňáků bude sehráno pro účastníky tohoto setkání.A ukázalo se,že bylo správné.Vždyť přijelo mnoho vírských rodáků,kteří se do Víru zase dlouho nepodívají,a bylo škoda jim neukázat,že tradice,kterou možná také mnozí udržovali,stále žije.A přesto,že ten den bylo ve Víru ke shlédnutí velmi mnoho jiných zajímavostí,asi 160 návštěvníků se do kulturního domu sešlo a podle reakce na konci představení,se jim i líbilo.A to i proto,že herci, i přes dlouhou přestávku, odvedli téměř bezchybný výkon.

Soubor sehrál celkem 26 představení,která navštívilo 3056 diváků.

Slovo režiséra závěrem

“Není vždy jednoduché zvolit pro nacvičení vhodnou hru,tak aby vyhověla souboru,jak svým námětem,tak obsazením.A nebyl jsem si úplně jist,že se to letos povedlo.Až průběh jednotlivých představení a reakce diváků mně volbu potvrdily.Myslím,že i obsazení rolí odpovídalo a vyhovovalo jednotlivým účinkujícím.Jsem rád,že i díky nutným alternacím některých rolí,se do souboru zapojuje mladá generace a úspěšně.

Touto cestou chci také poděkovat celému souboru ochotníků za odvedený výkon v letošní sezóně.Jak bylo řečeno v úvodu,nebylo to letos jednoduché ani příjemné zkoušení.O to větší uznání si všichni zaslouží.A myslím,že jejich jménem mohu poděkovat i všem,kteří nám pomáhají provozovat tuto zájmovou činnost: partnerům, rodinným příslušníkům a všem,kdo jim to umožňují,kdo jim fandí a pomáhá.Nemohu také zapomenout na OÚ a starostu,i když spolupráce s ním bývá někdy díky rozdílným názorům poněkud “vypjatá”.Ale i to k naší činnosti patří.”

Bohuslav Matuška