(Pozor, tento článek byl publikován před 13 lety)

Je to již přes pět let, co se na tomto webu objevily letecké snímky Víru krkolomně pojmenované Ortofotomapa – v době jejího vzniku nebyly letecké fotografie na mapových serverech tak snadno přístupné jako nyní, šlo tedy alespoň o zajímavý, když už ne užitečný nástroj. Později jsem jej používal, potřeboval-li jsem přiblížit pozici nějakého místa v obci (obecního úřadu, …). Ale doba a možnosti pokročily a dnešním dnem zveřejňuji mnohem propracovanější a interaktivnější leteckou mapu obce založenou na mapových technologiích společnosti Google. Z technologického hlediska se jedná o jednoduchou integraci serveru Maps.google.com a přidání vlastních špendlíků s informačními bublinami.

Na tuto mapu tak může kdokoli připíchnout nový špendlík a přidat další „bod“ s patřičnou ikonkou (odkaz „Vložte na mapu nový bod“ pod horním okrajem mapy je doufám nepřehlédnutelný). Každý bod lze pojmenovat, připojit informační text i fotografie, určit jeho přesnou polohu.

V současnosti je na mapě pouze několik mnou vytvořených špendlíků, týkajících se především skalních vyhlídek, zřícenin a několika zajímavostí. Ale kdokoli může na mapu umístit špendlík s provozovnou svého podnikání či čehokoli, co uzná za vhodné – v ideálním případě „místa“, u kterého je znalost přesné polohy pro ostatní přínosná. Jen podotknu, že nový bod není po uložení ihned zveřejněn – z bezpečnostních důvodů podléhá mému schválení. Ale jsem na tuto událost automaticky upozorněn a schválení tak může být otázkou chvilky.

V budoucnu tuto mapu naleznete vždy v menu Obec Vír > Letecká mapa. Nebo vás napadne lepší název? Sem (do komentářů) s ním!

letecka-mapa-viru
V komentářích očekávám připomínky a nápady na vylepšení stejně jako jakékoli jiné názory.