(Pozor, tento článek byl publikován před 12 lety)

beh-bystrickem-01 Za chladna a stálého deště se na start 7. ročníku horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady postavilo dosud rekordních 50 závodníků.

Od startu šla do čela závodu trojice běžců Mulugeta Serbessa, Tomáš Ondráček a Jiří Wallenfels, úspěšní závodníci z nedávného mistrovství ČR v maratonu. Na 5. km měla již náskok 25 vteřin před novoměstskou dvojicí Janošec, Chlubna a téměř 2 minuty před skupinou, ve které byl Němeček, Svoboda, Kadlec, Ožana a Štýbrar. Nejlepší žena Anna Krátka běžela na 17. místě s náskokem 10 vteřin na Zdeňku Komárkovou. Na 10. km vedla již dvojice Ondráček Wallenfels, když překvapivě nestačil Serbessa, který již ztrácel 40 vteřin. Dalších 90 vteřin ztráceli Janošec s Chlubnou. Krátká zvýšila náskok na Komárkovou na 32 vteřin.

Letos rozhodlo nejdelší stoupání z Dalečína do Veselí, kde se, opravdu výborně běžící Wallenfels odpoutal i od Ondráčka. Na 22. km byl jeho náskok už více jak minutový, Serbessa ztrácel další 2 minuty. Na 4. místě se definitivně usadil již osamoceně běžící Němeček. Toto pořadí se do cíle nezměnilo. Vítězný Wallenfels si zlepšil časem 1:39:19 svůj dosud nejlepší čas o 2 vteřiny. V soutěži žen také pořadí z trati zůstalo stejné. Zvítězila Anna Krátká před Zdeňkou Komárkovou a Janou Vichovou.

beh-bystrickem-02 V závodě nebyla hodnocena jediná závodnice ultramaratonkyně Vilma Podmelová, která – i když běžela závod již potřetí – seběhla z trasy a do Víru se dostala z jiné strany.

Jak bývá ve Víru dobrým zvykem, bylo do 30 minut po doběhnutí posledního závodníka vyhlášení výsledků, kdy  všichni  závodníci dostali výsledky, diplomy a věcné ceny. V losování pak tři závodníci vyhráli víkendové pobyty ve třech ubytovacích zařízeních.

Součástí celé akce byl také běh pro příchozí na 4,3 km s převýšením 100m, kde z celkových 16 závodníků zvítězil celkově Miloš Žíla z Bystrého v čase 16:40 min. Mezi ženami to pak byla 15-letá Simona Couralová z Víru v čase 19:51 min. (celkově druhá).

Je škoda, že pořadatelé z AO Jiskra Vír nemohli zásluhou počasí přivítat více závodníků i diváků a museli přerušit pro stálý déšť dopolední program pro děti.

Za všechno hodnocení od ing. Patrika Coufala z Hospice Prachatice, který poslal pořadatelům: „Stejně jako v létě jsem byl maximálně spokojený. Především s atmosférou, která u vás vládne … Děkuji všem pořadatelům za super závod – nádherná trať, skvělé značení, vynikající občerstvovací stanice i moc milé paní „u guláše“. A to navzdory počasí, které nepřálo. Máte být na co pyšní!“

Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na celé akci!

Výsledková listina: Běh Bystřickem kolem Vírské přehrady 2011 – výsledky