(Pozor, tento článek byl publikován před 10 lety)

Podomní prodejce roztrhal důchodkyni smlouvy a donutil ji podepsat nové

Stále častěji obcházejí domácnosti zejména starších lidí prodejci, kteří nabízejí změnu dodavatele plynu nebo elektřiny. Mnozí z nich seniory nutí k podepsání smluv pomocí lží nebo nátlaku. Tak jako Zdeňku Poláchovou z Brna. 

Ilustrační foto

 
 

Ve středu se u jejích dveří v panelovém domě v městské části Brno-Bystrc zjevil slušně vypadající mladý muž s hbitým jazykem a neodolatelné nabídky tahal jako králíky z klobouku.

„Tři mladíci byli nejdřív u sousedky a pak jeden šel ke mně. Hned spustil, jak má výhodnou nabídku na energie, ale mě zarazilo, že tvrdil, že ti současní dodavatelé končí a oni že na ně navazují,“ svěřila se Právu seniorka.

„Já jsem říkala, že mi vyhovuje to, co mám, že nechci nic předělávat, ale on pořád tvrdil, že se to bude rušit. Pak mi roztrhal papíry, co mám od současného dodavatele, a dal mi podepsat nějaké nové,“ dodala.

„Naletěla jsem, je chyba, že jsem ho vůbec pustila dovnitř,“ sypala si popel na hlavu důchodkyně. Její martyrium ale podepsáním smluv pod nátlakem neskončilo. Sama si totiž uvědomila, jakou udělala chybu, a zavolala na číslo uvedené na smlouvě, kde ohlásila, že chce kontrakt zrušit.

„Ona po mně chtěla číslo smlouvy, jenže v papírech, co mi dal ten mladík, byla poslední číslice u čísla smlouvy začerněná fixou. Takže to budu muset zrušit písemně. No, moji synové už mi dali kvůli tomu takové kapky, že jsem z toho byla celá špatná,“ přiznala Poláchová.

Prodejce zadrželi strážníci

Řádění povedených prodejců zatrhli až strážníci, na které se obrátila jedna z důchodkyň.

„Prodejci se podle jedné ze seniorek vnutili do bytu s tím, že jí udělají pořádek ve smlouvách. Hlídce důchodkyně vysvětlila, že nové dokumenty údajně podepsala jen ze strachu. Mladíci ve věku 21 až 25 let, které strážníci v domě zajistili, ovšem odmítali, že se dopustili protiprávního jednání,“ potvrdil mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Jednáním prodejců už se ale zabývají strážci zákona.

Podpis v tísni je neplatný

„Mělo by se s tím něco dělat, tady do baráku chodí takových mladíků hromada, já je nikdy dovnitř nepouštím, ale viděla jsem je u sousedky a ta se nechala nachytat. Vypadali tak slušně a seriózně. Jsem z toho zoufalá, nadosmrti je to pro mě ponaučení,“ dodala Poláchová.

Podle Právem osloveného právníka vždy záleží na konkrétním případě, jak věc posuzovat.

„Občanský zákoník jasně říká, kdy je smlouva neplatná. Například ta, která je uzavřená v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek. Kdyby se takový případ dostal až k soudu, tak je to ale právě ten důchodce, který musí prokázat, že byl pod nátlakem. Musíme si také uvědomit, že jinak bude nátlak vnímat třicetiletý muž a jinak sedmdesátiletá žena,“ řekl advokát Libor Hlaváč.

Samotné jednání podomních prodejců by mohlo být přestupkem, ale také trestnými činy vydírání nebo podvodu.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..