(Pozor, tento článek byl publikován před 10 lety)

p8240054

Na startu

Za, pro běžce příznivého počasí, proběhl 60. ročník Malého svrateckého maratonu. Pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a za podpory Kraje Vysočina se na start jubilejního závodu postavilo 92 běžců z ČR, SR a Anglie. Pro naše běžce to bylo mistrovství ČR veteránů v malém maratonu. Na startu závodníky pozdravila radní Kraje Vysočina pro školství, mládež a tělovýchovu ing. Jana Fialová, starosta Víru Mgr. Ladislav Stalmach, za VAS pak Helena Fanturová. Startérem byl tentokrát předseda hnutí Pro sport a zdraví, Josef Dobeš. Pořadatelům chyběl na startu zástupce KASu Jihlava.

V mužích patřili k favoritům zejména Daniel Orálek, Mulugeta Serbessa, Tomáš Ondráček a Pavel Kratochvíl, kteří si to měli rozdat o mistrovské tituly. V ženách to pak byla Ivana Martincová, Anna Krátká a nejstarší ze zúčastněných žen, Alena Krcháková.

p8240099

Vítězný Serbessa

Předpoklady se plnily, když se na čele usadila dvojice Serbessa, Orálek, kteří spolu běželi skoro po 24. km. Jejich mezičasy činily na 5.km 16:32 min., 10.km 33:37 min., na obrátce 54:19 min. Nástup Serbessy nedokázal Orálek zachytit a na 25.km (1:25:45 hod.) ztrácel již 20 sec, aby se náskok do cíle zvýšil na 3:07 min. Na třetí místo se již s větším odstupem vypracoval Ondráček před čtvrtým veteránem Pavlem Kratochvílem. V ženách se Martincová s Krátkou držely pospolu, později pak Krátká odpadla a na obrátce (1:07:52) ztrácela již minutu. Celkově si však druhé místo udržela před Krchákovou, která její náskok silně dotahovala. Závod dokončilo 87 běžců, mezi nimiž bylo 5, kteří startovali za Vír.Při vyhlášení výsledků dostali závodníci od pořadatelů poháry, diplomy i mistrovské diplomy a každý pak věcnou cenu. Každý ze závodníků si také odnesl tašku s trikem 60.r. MSM a dárkem od sponzora.

1-imgp5995-002

Závodnice Anna Musilová, kategorie dívky 3–4 roky (foto R. Musil)

V doprovodných závodech pro děti a mládež 35. roč. Běhu Vírem mládeže startovalo celkem 149 běžců, v 47. roč. Běhu Vírem pak 4 dorostenky a 4 dorostenci. Všechny děti mohly po celý využít pro ně zdarma připravený skákací hrad a velkou skluzavku, každý pak mohl něco vyhrát v připravené tombole. Na závěr celého dne byl odpálen slavnostní ohňostroj a proběhla tradiční Maratonská veselice.

Výsledky:

Celá sportovní sobota proběhla velmi úspěšně, za což pořadatelé děkují všem, kteří se o to jakýmkoliv způsobem zasloužili.

Seznam sponzorů při akci 60 let Malého svrateckého maratonu

Kraj Vysočina

Obec Vír

Povodí Moravy

KRAB, p. R. Masařík

KOLPRINT Nedvědice

E.ON Česká republika

VZP České republiky

HERBST AERO

Studio COOL

ACARE Brno

MEDIC PEEL, s.r.o.

Lesní společenství obcí Karasín

FONETIP

Wera Werk, Bystřice n. Pern.

SDH Vír

František Hamerský, Vír

OKNA Bystřice

Ordinace Prudkých,s.r.o.

Hospůdka „Na pískovně“

Stanislav Čermák

Stavebniny ZEMAN

Karel Popelka

Kominictví, J.Piskač

Elektro,ochranné systémy, M.Havel

TS města, Bystřice n.Pern.

Marcela Havlíčková, Vír

Dagmar Košíková, Vír

Jitka Sehnalová, Vír

Pivovar Černá Hora

Řeznictví Štěpánek, Trpín

Řeznictví Šutera, Olešnice

KČT Nedvědice

Městys Nedvědice

Lékárna ARNICA

Věra Šándorová, Bystřice n.Pern.

Osvěžení „U tety Áji“, Chlum

Autokemp „Na Kopci“

Václav Purč, Brno

Ing. Dohnal, Nedvědice

Zábavné učení

SPORTIQUE Ostrava

FONOREX Bystřice n.Pern.

Pořadatelé všem, kteří jakýmkoliv způsobem podpořili tento závod děkují a těší se na další spolupráci při dalších akcích. Zároveň se omlouvají všem, na koho náhodou zapomněli.