(Pozor, tento článek byl publikován před 7 lety)

Webové stránky obce Vír prošly zásadní aktualizací. Po více než 4 letech byl úplně změněn redakční systém, na kterém běží, a který již značně zastaral – přešli jsme na světově rozšířený redakční systém WordPress, který je neustále rozvíjen a vylepšován. S touto změnou došlo i k naprosté změně vizuální podoby webových stránek, pro kterou jsem využil již existující webovou šablonu vhodnou pro obce a malá města – může se tedy stát, že na internetu narazíte na jiné webové stránky, která budou těm našim podobné.

novy-web-2016

Zásadní komplikací bylo přenesení původního obsahu webu – článků, fotogalerií, dokumentů a úřední desky atd., z původního webu do toho nového. Ve výsledku bylo také toto přenesení obsahu pracnější než samotné vytvoření nového webu. Ale rozhodně jsem nechtěl starý web smazat, a začít s úplně prázdným novým webem. Nakonec, množstvím článků a fotogalerií od všemožných přispěvovatelů z Víru i z daleka (a také zajímavých komentářů od návštěvníků) je náš web naprosto výjimečný.

Moderní a nová podoba také umožňuje pohodlné zobrazení webových stránek na malých displejích – tedy na mobilních telefonech a tabletech. Rozložení prvků se automaticky přizpůsobí velikosti displeje, a vše zůstává neustále přehledné. Toto „responzivní zobrazení“ je také prakticky jediná nová přidaná funkčnost – slušelo by se mít nachystánu spoustu novinek, ale prakticky jde pouze o změnou „formy“ (ač zásadní), nikoli o podstatné rozšíření funkcí webových stránek.

Webové stránky budou s největší pravděpodobností dále upravovány, drobně vizuálně dolaďovány, nejspíše dojde také k modernizaci struktury, a vůbec samotného obsahu – spousta informací o obci (…) byla sepsána v roce 2006, kdy byl spouštěn prapůvodní web, a zasloužila by si poctivou kontrolu a aktualizaci.

Fotografie do záhlaví webových stránek poskytli pan Martin Matuška z Brna a pan Rostislav Růžička z Brna. Oběma děkujeme.

Doufám, že se objeví jen minimum problémů, ale narazíte-li na něco podezřelého nebo jasnou chybu, napište prosím do komentářů pod tímto článkem, a nebo pošlete e-mail na adresu admin@virvudolisvratky.cz. Neváhejte se také podělit o případné návrhy na další vylepšení našich webových stránek!

PS: Přece jen je tu něco nového – fotogalerie Ranní letecké fotky Víru a Pernštejna od pana Michala Spurného.