60. ročník Malého svrateckého maratonu proběhl úspěšně

p8240054

Na startu

Za, pro běžce příznivého počasí, proběhl 60. ročník Malého svrateckého maratonu. Pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a za podpory Kraje Vysočina se na start jubilejního závodu postavilo 92 běžců z ČR, SR a Anglie. Pro naše běžce to bylo mistrovství ČR veteránů v malém maratonu. Na startu závodníky pozdravila radní Kraje Vysočina pro školství, mládež a tělovýchovu ing. Jana Fialová, starosta Víru Mgr. Ladislav Stalmach, za VAS pak Helena Fanturová. Startérem byl tentokrát předseda hnutí Pro sport a zdraví, Josef Dobeš. Pořadatelům chyběl na startu zástupce KASu Jihlava.

V mužích patřili k favoritům zejména Daniel Orálek, Mulugeta Serbessa, Tomáš Ondráček a Pavel Kratochvíl, kteří si to měli rozdat o mistrovské tituly. V ženách to pak byla Ivana Martincová, Anna Krátká a nejstarší ze zúčastněných žen, Alena Krcháková.

p8240099

Vítězný Serbessa

Předpoklady se plnily, když se na čele usadila dvojice Serbessa, Orálek, kteří spolu běželi skoro po 24. km. Jejich mezičasy činily na 5.km 16:32 min., 10.km 33:37 min., na obrátce 54:19 min. Nástup Serbessy nedokázal Orálek zachytit a na 25.km (1:25:45 hod.) ztrácel již 20 sec, aby se náskok do cíle zvýšil na 3:07 min. Na třetí místo se již s větším odstupem vypracoval Ondráček před čtvrtým veteránem Pavlem Kratochvílem. V ženách se Martincová s Krátkou držely pospolu, později pak Krátká odpadla a na obrátce (1:07:52) ztrácela již minutu. Celkově si však druhé místo udržela před Krchákovou, která její náskok silně dotahovala. Závod dokončilo 87 běžců, mezi nimiž bylo 5, kteří startovali za Vír.Při vyhlášení výsledků dostali závodníci od pořadatelů poháry, diplomy i mistrovské diplomy a každý pak věcnou cenu. Každý ze závodníků si také odnesl tašku s trikem 60.r. MSM a dárkem od sponzora.

1-imgp5995-002

Závodnice Anna Musilová, kategorie dívky 3–4 roky (foto R. Musil)

V doprovodných závodech pro děti a mládež 35. roč. Běhu Vírem mládeže startovalo celkem 149 běžců, v 47. roč. Běhu Vírem pak 4 dorostenky a 4 dorostenci. Všechny děti mohly po celý využít pro ně zdarma připravený skákací hrad a velkou skluzavku, každý pak mohl něco vyhrát v připravené tombole. Na závěr celého dne byl odpálen slavnostní ohňostroj a proběhla tradiční Maratonská veselice.

Výsledky:

Celá sportovní sobota proběhla velmi úspěšně, za což pořadatelé děkují všem, kteří se o to jakýmkoliv způsobem zasloužili.

(Pokračování textu…)

Orálek bez konkurence

Letos opět za finanční podpory Fondu Vysočiny uspořádala Obec Vír spolu s OA Jiskra Vír již 59. ročník Malého svrateckého maratonu. Ještě v pátek pořadatelé sledovali počasí, které běhu vůbec nepřálo. Teploty přesahovaly 30 stupňů a proto uvítali, když přišel déšť, který trval celou noc a ještě ráno zkrápěl tratě závodu.

Výsledky ke stažení: Výsledky 59. ročníku Malého svrateckého maratonu

Vůbec to nevadilo ani dětem, kdy byl při 34. ročníku Běhu Vírem mládeže překonán účastnický rekord a závodilo jich celkem 173!

(Pokračování textu…)

Fotografie z 59. ročníku Malého svrateckého maratonu

Návštěvnice Therress nám poskytla odkaz na fotografie, které pořídila v průběhu sobotního 59. ročníku Malého svrateckého maratonu. Přes 200 fotografií naleznete na adrese therress.rajce.idnes.cz, níže jsou pouze tři obrázky pro ukázku.
Aktualizace: další fotografie doplnil ještě návštěvník Dao na adrese dao.rajce.idnes.cz.

Malý svratecký maraton – co na vás čeká kromě běhání?

Pokud přijdete v sobotu 25. 8. 2012 ke kulturnímu domu, čekají na vás, kromě běhání, ještě další zajímavosti. U stánku Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR si zdarma můžete nechat přeměřit váš krevní tlak, ale také tělesný tuk. Dále budete seznámeni s výhodami a příspěvky pro pojištěnce VZP ČR.

S další zajímavou prezentací se uvede HEALTY PLANET,s.r.o. z Kyjova, výhradní dovozce CHIA semínek do ČR, SR, Ukrajiny a Ruska. Zde proběhne zdarma ochutnávka a také prodej CHIA semínek, produktu, který dováží z Mexika a Guatemaly. Konzumací semínek získáte velké množství energie, mastných kyselin OMEGA 3 a OMEGA  (více než z lososa), můžete hubnou bez pocitu hladu. O dalších možnostech vás budou informovat zástupci firmy.

Pro rodiče i děti se uvede firma Zábavné učení. Před začátkem nového školního roku předvede svoje výrobky a děti si s ní mohou zasoutěžit v zábavných hrách.

Výhradně pro děti, a to opět zdarma, je pro děti připraven pohádkový skákací hrad a nově také skluzavka. Pokud se vás drží štěstí, můžete vyhrát některou z cen při tombole, kde na vás čeká jako hlavní výhra hodinový vyhlídkový let pro tři osoby s HERBST AERO. Po celý den je pro vás připraveno občerstvení.

maraton

58. ročník Malého svrateckého maratonu je za námi

maraton Od 8 hodin začala prezentace na 33. ročník Běhu Vírem mládeže, kde pořadatelé z OA Jiskra Vír přivítali v 9,30 hod. na startu 13 kategorií celkem 153 mladých závodníků (78 dívek a 75 chlapců) nejen z ČR, ale i Rakouska. Každý, kdo doběhl, vyhrál, protože každý ze závodníků dostal nejen diplom, ale i věcnou cenu.

Co pořadatelé nejvíce sledovali, bylo počasí. Na startu hlavního závodu ve 14,30 hod. bylo 32°C a proto se více závodníků, z předem přihlášených, ze závodu omluvilo. Přesto na trať vyrazilo 69 závodníků, z nichž bylo pouze 6 žen a 1 závodník (Ivan Skřivánek) se odrážel na dřevěné drezíně.

Výsledky ke stažení:

 

Favorité závodu nezklamali. Na 5. km byla v čele trojice Orálek, Serbessa a Jun (čas 16:24 min.) před Wallenfesem (16:41) a Žákem (16:58). Následoval Ondráček (17:25) a skupinka Kratochvíl, Ožanka, Siegel, Chlubna a Štýbnar (18:43). Na 10. km vedli Orálek se Serbessou (34:02), Jun ztrácel 6 sec. a  Wallenfels se vzdálil Žákovi na 30sec. Na obrátce v Nedvědici opět čelo beze změn. Orálek a Serbessa (54:48) před Junem (56:05) již 76 sec. Na 4. místě již Žák a 5. Ondráček, kteří získali náskok na Wallenfelse již 9 sec.

(Pokračování textu…)