Oslavy jsou za námi

996722-638166569526830-1516161126-n-1

Šárka Kašpárková s předsedou Jiskry Zdeňkem Šudomou

V sobotu 22.6. oslavilo o.s. Jiskra Vír již 60. výročí své činnosti a 50 let kopané ve Víru. V rámci oslav proběhl od rána již 35. ročník žákovského turnaje v kopané žáků za účasti 6 družstev ze třech krajů. Vysočinu zastupovala družstva z Rozsoch, Rovečného a domácích, z Pardubického kraje pak Polička a Borová a Jihomoravský kraj zastupovalo družstvo z Brna- Židenic. Po boji ve skupinách se odehrály zápasy o umístění, když nakonec nejlepší bylo mužstvo z Poličky před Borovou, domácími, Židenicemi, Rovečným a Rozsochami. Před začátkem celých oslav, které byly oficiálně zahájeny ve 14 hodin, předvedli své umění požárním útokem mladí hasiči. Po zdařilém vystoupení mažoretek ze ZUŠ v Bystrém nastoupili domácí hráči,té starší generace, proti Bolkově jedenáctce z Brna. 

(Pokračování textu…)

Pozvánka na oslavy 60 let od založení TJ Jiskra ve Víru

Vážený příteli Vírského sportu,

dovolujeme si Tě, u příležitosti několika výročí naší Tělovýchovné jednoty Jiskra Vír (nyní Jiskra Vír, o.s.)  pozvat na oslavu radosti sportu a setkání s ostatními členy Jiskry z let činnosti 1953 – 2013 a dalšími příznivci.

Jiskra Vír, o.s. uspořádá v roce 2013 několik  akcí, při kterých chce svým členů i občanům připomenout významná výročí týkající se sportu v naší obci a akce, které svým významem patří do republikových sportovních kalendářů. Jedná se o následující akce v těchto termínech:

  • Sobota 25. 5. 2013  9. roč. horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ spolu  se závodem pro příchozí „Přes přehradu“ a sportovně laděným „Dětským dnem“   ( již proběhlo ).
  • Sobota 22. 6. 2013 oslavy 60 let od založení Jiskry ve Víru spojené s oslavou 50 let založení oddílu kopané. V rámci těchto oslav bude uspořádán jubilejní 35. ročník žákovského turnaje v kopané, který patří k nejstarším turnajům FAČRu Žďár n. Sáz. 
  • Sobota 24. 8 . 2013 jubilejní  60. roč. „Malého svrateckého maratónu“s doprovodnými závody pro děti a mládež – jubilejní 35. roč. Běh Vírem mládeže a 47.roč. Běh Vírem dorostu. V rámci 60. roč. Malého svrateckého maratonu uspořádáme z pověření SV ČAS „Mistrovství ČR veteránů 2013“ v silničním běhu.

Tyto kulatiny bychom chtěli oslavit celodenním, kulturně-sportovním programem v areálu fotbalového hřiště. Termín byl stanoven na sobotu 22. června 2013, kdy bude připraven bohatý a doufáme že i zajímavý program, jehož předpokládaný harmonogram je uveden na druhé straně tohoto dopisu.

Předpokládáme, že naše výročí oslavíme důstojně a pro všechny zúčastněné to bude alespoň příjemně strávený letní den s přáteli.

Doufáme, že se sejdeme v hojném počtu.

S pozdravem, za Jiskru Vír
Zdeněk Šudoma
předseda  Jiskry Vír, o.s.

V případě potřeby se můžete obrátit na tyto organizátory

  • Zdeněk Šudoma, předseda  Jiskra Vír, o.s., 592 66 Vír 185, tel. 566575155, mob. 603102472, e-mail: zdenek.sudoma@centrum.cz
  • Vladimír Kolář, Tučkova 4, 602 00 Brno185     mob. 602507643,  e-mail: kolarvlad.brn@seznam.cz
  • Jaroslav Skoumal,  mob. 737760447

(Pokračování textu…)

Ve Víru rekordně

bkvp-9-r-022

Jan Janů – vítěz 9.ročníku

Na 9. ročníku horského běhu ve Víru se sešlo rekordních 83 závodníků z ČR, Slovenska a Rumunska . Mezi muži nechyběl loňský vítěz Jiří Wallenfels ze Sokola Vinohrady, 3. z letošního mistrovského maratonu Mulugeta Serbessa z Týna nad Vlt., brněnský Tomáš Ondráček, ale také teprve dvacetiletý Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice, loňský vítěz Běchovic v kategorii juniorů. V ženách pak loňská vítězka Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, nestárnoucí Ivana Martincová z Mor. Slávie Brno a dalších 9 závodnic. Počasí, které bylo v posledních dnech spíše špatné, se umoudřilo a pro běh bylo skoro ideální.

bkvp-9-r-028

První tři na stupních vítězů (Janů, Serbessa, Wallenfels)

Hned po startu šla do čela dvojice Serbessa, Janů a na třetím místě se držel Wallenfels. K očekávanému souboji v kategorii žen mezi Krátkou a Martincovou nedošlo, když pro obnovené zranění, asi po uběhnutí 1 km, musela Martincová odstoupit. Pátý kilometr proběhla na čele dvojice Serbessa, Janů v čase 17:31 min., Wallenfels ztrácel 1:08 min., Krátká proběhla v čase 23:05 min. Na 10. km byl na čele Serbessa (34:16 min.) o 12 sekund před Janů, 2 min. ztrácel Wallenfels a další dvě Chlubna. K rozhodujícímu útoku mladého Janů došlo po 10 km při stoupání z Dalečína do Veselí, kdy se dostal před Serbessu a svůj náskok, který činil na 22 km jednu minutu, si udržoval až do cíle. Svým vítězstvím překvapil nejen diváky, pořadatele, ale i o 22 let staršího Serbessu. Třetí místo si udržel Wallenfels před Dvořákem z Biatlonu Prostějov a Glierem z Mor. Slávie Brno. V ženách zopakovala své vítězství z loňského roku Anna Krátká před Terezou Procházkovou z Ořechova a Magdou Krejčovou z Brna. Dva závodníci závod nedokončili.

Pořadatel vyhlásili výsledky 20 minut po doběhnutí posledního závodníka s tím, že kromě pohárů a finančních odměn pro nejlepší, obdržel každý závodník věcnou cenu, diplom a výsledky. Pořadatelé pozvali všechny závodníky na 60. ročník Malého svrateckého maratonu – mistrovství ČR veteránů, který proběhne v sobotu 24. srpna 2013.

V doprovodném závodě pro příchozí „Přes přehradu“ zvítězil v kategorii mužů Jakub Zajíc ze Sokola Kolín a v ženách pak Karolína Strnadová z AHA Vyškov.

Kompletní výsledky: Výsledky běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady 2013

Další fotografie: Horský běh Bystřickem kolem Vírské přehrady 2013 od čtenářky Therress.

Horolezecký kroužek ve Víru

Horolezecký oddíl Vír zahájí od měsíce června 2013 pořádání pravidelného horolezeckého kroužku. Provoz kroužku bude celoroční a probíhat bude na umělých stěnách ve Víru a v Bystřici n. P., ve skalních terénech Víru a jeho okolí (Žďárské vrchy, Vysoká skála u Štěpánova) a také na Ledové stěně ve Víru. Náplň jednotlivých setkání se zaměří na výuku horolezecké metodiky a pravidel bezpečnosti, zlepšení všeobecné kondice účastníků, nebo na rozvoj síly a techniky lezeckého pohybu. To vše pod vedením akreditovaných instruktorů.  Cílem je nabídnout Vám a Vašim dětem  možnost aktivního trávení volného času, přiblížit přírodní krásy našeho kraje a vytvořit, třeba právě z Vás, soběstačné horolezce schopné bezpečně se pohybovat po skalách a v horách.

Obec Vír nabízí v současnosti ideální podmínky pro provozování horolezectví v jeho rozmanitých formách. Jsou tu zajištěné skály vhodné ke sportovnímu lezení, umělá stěna umožňující trénovat po celý rok, a také Ledová stěna, která je oficiálním tréninkovým terénem ledového lezení pro celou Českou republiku. To je skutečně ojedinělá nabídka, na tak malém prostoru! Zveme všechny k jejímu využití. Kroužek je určen především dětem školního věku, ale přihlásit se mohou zástupci všech věkových kategorií. Horolezectví Vám přinese silné prožitky s určitým stupněm rizika a dobrodružství, získání důvěry v sebe i ostatní, společné zážitky ve skupině, a mimo to také redukci tělesného tuku, rozvoj rovnováhy a zlepšení předpokladů pro svalovou práci.

Kroužek se bude konat vždy po domluvě účastníků, tak aby zvolené termíny vyhovovaly všem, alespoň dvakrát do měsíce. Pokud máte zájem přihlásit sebe, nebo svého „malého horolezce a malou horolezkyni“, přijďte tuto sobotu 25.5. na Dětský den do Víru, kde Vám v kulturním domě pod umělou stěnou podáme více informací, nebo Vás rovnou zapíšeme. Máte už jiné plány a nemůžete přijít? Nevadí, volejte na číslo 732 732 751 nebo pište na matuska.s@seznam.cz a domluvíme se.    

Upozornění: K zápisu osoby mladší 18ti let je třeba písemný souhlas zákonného zástupce! – viz. následující foto 🙂

Sportovní sobota

Již v sobotu 25.5 se uskuteční první z plánovaných akcí Jiskry Vír. Celý sportovní den začne v 10 hod., kdy za spolupráce se sdružením „přátel obce Vír“ a členy horolezeckého oddílu proběhne sportovně laděný „Dětský den“. Děti mohou soutěžit v lukostřelbě, lezení na nové svislé stěně v KD, závodit v pytlích, vyzkoušet si dovednost ve slalomu, soutěžit ve sprintu v různých polohách, vyzkoušet si sílu v přetahování lanem a dalších disciplínách. Zdarma pro ně bude připraven skákací hrad a určitě  získají nějaké odměny.

Stáhněte si: Plakát běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady 2013

Hlavní závod, 9.ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ bude odstartován ve 14,30 hod., kdy se na 28 km dlouhou trať vydají závodníci z celé ČR. Na startu nebude chybět 3. závodník z mistrovství ČR v maratonu Serbessa Mulugeta a další známí maratónci.Závod je zařazen do VC vých. Čech v bězích a běžeckého poháru „Běháme Vysočinou“ spolu s 60.roč. Malého svrateckého maratonu (letos se poběží jako mistrovství ČR veteránů v malém maratonu). Podrobnosti získáte v propozicích na stránkách obce Vír (www.virvudolisvratky.cz).

Ve 14,45  na 4 km dlouhou trať vyběhnou závodníci – příchozí v rámci 9.ročník běhu „Přes přehradu“. Závodu se mohou zúčastnit všichni, kteří chtějí změřit svoje běžecké síly. Vyhlášení výsledků bude provedeno hned po doběhu posledního závodníka.

Asi v 16,05 hod. bude přivítán první závodník hlavního závodu, vyhlášení celkových výsledků pak v cca 18,00 hod.

Pořadatele pro vás po celý den připraví tradiční občerstvení, oblíbenou tombolu s pěknými cenami, pro pojištěnce VZP pak informace o nabídkách ohledně zdravotního pojištění a zdarma měření krevního tlaku a tělesného tuku.

Přijďte povzbudit závodníky a vezměte s sebou své přátele a hlavně děti. Pořadatelé se na vás těší a jistě se vám bude u nás líbit. 

Pozvánka na 10. ročník Memoriálu Zdeňka Vavříčka

Zveme vás na 10. ročník v sobotu 18. května 2013 v 10 hod.

Informace: Irena Valová, tel: 724 284 333, e-mail: irena.valova@seznam.cz, Bohuslav Matuška, tel: 724 218 379.

Prezentace: v sobotu 18. května 2013 v 9,30 hod u Vavříčkových (Vír č.p. 22). V 10 hodin vyjíždíme!

Trasy memoriálu:

  1. Vír – Dalečín (Posezení u Draka – u hřiště) – Veselí – Hluboké – Korouhvice – Chlum (U tety Áji) – Vír. Délka trasy je 26 km a je vhodná i pro rodiny s dětmi.
  2. Vír – Nedvědice – Rožná – Dol. Rožínka – Bystřice nad Pern. – Dalečín (Posezení u Draka – u hřistě) – Veselí –Hluboké – Korouhvice – Chlum (U tety Áji) – Vír. Délka trasy je 62 km.
  3. Vír – Nedvědice – Rožná – Dol. Rožínka – Rozsochy – Skalský Dvůr – Lísek – Míchov – Jimramov – Dalečín (Posezení u Draka – u hřiště) – Veselí – Hluboké – Korouhvice – Chlum (U tety Áji) – Korouhvice – Vír. Délka trasy je 74 km.

Celou akci společně zhodnotíme u piva s tradičními medailemi v podobě utopenců pro účastníky ve Vírské hospůdce „U strejčka“. Přijďte si zasportovat a potěšit se!

Co připravujeme ve sportu

8-r-byst-ickem-015

Před startem

Vážení občané a sportovní přátelé, Jiskra uspořádá v tomto roce několik akcí, při kterých chceme Vám i svým členům připomenout výročí, která se týkají sportu v naší obci a svým významem patří do republikových sportovních kalendářů.

V sobotu 25. května to bude 9. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ spolu s 9.ročníkem běhu pro příchozí „Přes přehradu“a sportovně laděným „Dětským dnem“.

59-r-msm-003

Za chvíli začneme

V sobotu 22. června oslavíme 60 let od založení Jiskry spojené s oslavou 50 let založení oddílu kopané. V rámci těchto oslav uspořádáme také jubilejní 35. ročník žákovského turnaje v kopané, který patří k nejstarším turnajům FAČRu Žďár n. Sáz. Zároveň se těšíme na setkání s těmi,kteří již  u nás nežijí a pro sport v naší obci něco udělali. S programem oslav Vás seznámíme v Novinkách, na plakátech a webu obce.

Sobota 24. srpna bude již tradičně běžecká. Bude to jubilejní 60. ročník „Malého svrateckého maratonu“, který se letos poběží jako mistrovství ČR veteránů v malém maratonu  (od 35 let).

dsc-0036

Souboj na trati

Současně proběhne 35. ročník „Běh Vírem mládeže“ a 47. ročník „Běh Vírem“ dorostu.

Uspořádáním těchto akcí Vám chceme také nabídnout dostupné sportovní vyžití pro všechny generace a představit našim i zahraničním účastníkům krásy naší obce, blízkého okolí i celé Českomoravské vrchoviny.

Protože chceme ocenit výkony účastníků, obracíme se na všechny, kteří mohou a chtějí pomoci, aby podpořili naše snažení finančním, případně věcným darem (Vašimi výrobky, službou). Zároveň Vám nabízíme propagaci v rámci našich aktivit.

Předem Vám děkujeme a zveme Vás všechny k nám do Víru.

Propozice a pozvánky