Malý svratecký maraton – již v sobotu!

Již v pátek 26. 8. se budou do Víru sjíždět první závodníci, přihlášení na 58. ročník Malého svrateckého maratonu. O kvalitě závodu svědčí to, že mezi ně patří držitel traťováho rekordu časem 1:45:45 hod. Mulugeta Serbessa, náš nejlepší ultramaratonec Dan Orálek spolu se svým reprezentačním kolegou Miroslavem Kadlecem, vítěz 7. ročníku běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady Jirka Wallenfels a Jirka Žák, který nás bude reprezentovat v Albánii v běhu do vrchu. V ženách to bude Ivana Martincová, držitelka druhého nejlepšího času v v ženách, vítězka jarního běhu Anna Krátká i bolešínská Zdeňka Komárková.

Přijďte se podívat i s dětmi, pro které je připraveno 13 kategorií na tratích od 75m do 1200m (seznam všech tratí ke stažení), pro dorost pak tradiční závod na 3 km. Zdarma pak bude skákací hrad, trampolína, lukostřelba a lezení na svislé stěně.

Pořadatelé pro vás také připravili tradiční tombolu s hlavní cenou nadíváným šunkovým selátkem a po celý den občerstvení. Celý den bude zakončen Maratonskou taneční veselicí se skupinou Yxilon z Pikárce.

Poděkování patří všem, kteří nám jakýmkoliv způsobem již pomáháte a budete pomáhat při celé akci.

Zdeněk Šudoma

33. ročník fotbalového turnaje mladších žáků ve Víru

V sobotu 25.června 2011 uspořádal fotbalový oddíl TJ Jiskra Vír již 33. ročník turnaje v kopané. Z přihlášených 6 družstev nakonec zbyly jen 4, které se utkaly vzájemně mezi sebou. Turnaj proběhl za proměnlivého počasí – chvíli svítilo sluníčko, pak se obloha zatáhla a chvílemi i pršelo. Turnaje se zúčastnila družstva mladých fotbalistů Borů, Rovečného, Olešnice na Moravě a domácího oddílu. Celým turnajem prošel až k vítězství hladce tým z Borů, který dokonce nedostal ani jedinou branku. Druhé místo získali mladí fotbalisté Olešnice, třetí pak tým Rovečného, který porazil v závěrečném utkání domácí
 celek.

(Pokračování textu…)

Ve Víru vítězně Wallenfels

beh-bystrickem-01 Za chladna a stálého deště se na start 7. ročníku horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady postavilo dosud rekordních 50 závodníků.

Od startu šla do čela závodu trojice běžců Mulugeta Serbessa, Tomáš Ondráček a Jiří Wallenfels, úspěšní závodníci z nedávného mistrovství ČR v maratonu. Na 5. km měla již náskok 25 vteřin před novoměstskou dvojicí Janošec, Chlubna a téměř 2 minuty před skupinou, ve které byl Němeček, Svoboda, Kadlec, Ožana a Štýbrar. Nejlepší žena Anna Krátka běžela na 17. místě s náskokem 10 vteřin na Zdeňku Komárkovou. Na 10. km vedla již dvojice Ondráček Wallenfels, když překvapivě nestačil Serbessa, který již ztrácel 40 vteřin. Dalších 90 vteřin ztráceli Janošec s Chlubnou. Krátká zvýšila náskok na Komárkovou na 32 vteřin.

Letos rozhodlo nejdelší stoupání z Dalečína do Veselí, kde se, opravdu výborně běžící Wallenfels odpoutal i od Ondráčka. Na 22. km byl jeho náskok už více jak minutový, Serbessa ztrácel další 2 minuty. Na 4. místě se definitivně usadil již osamoceně běžící Němeček. Toto pořadí se do cíle nezměnilo. Vítězný Wallenfels si zlepšil časem 1:39:19 svůj dosud nejlepší čas o 2 vteřiny. V soutěži žen také pořadí z trati zůstalo stejné. Zvítězila Anna Krátká před Zdeňkou Komárkovou a Janou Vichovou.

beh-bystrickem-02 V závodě nebyla hodnocena jediná závodnice ultramaratonkyně Vilma Podmelová, která – i když běžela závod již potřetí – seběhla z trasy a do Víru se dostala z jiné strany.

Jak bývá ve Víru dobrým zvykem, bylo do 30 minut po doběhnutí posledního závodníka vyhlášení výsledků, kdy  všichni  závodníci dostali výsledky, diplomy a věcné ceny. V losování pak tři závodníci vyhráli víkendové pobyty ve třech ubytovacích zařízeních.

Součástí celé akce byl také běh pro příchozí na 4,3 km s převýšením 100m, kde z celkových 16 závodníků zvítězil celkově Miloš Žíla z Bystrého v čase 16:40 min. Mezi ženami to pak byla 15-letá Simona Couralová z Víru v čase 19:51 min. (celkově druhá).

Je škoda, že pořadatelé z AO Jiskra Vír nemohli zásluhou počasí přivítat více závodníků i diváků a museli přerušit pro stálý déšť dopolední program pro děti.

Za všechno hodnocení od ing. Patrika Coufala z Hospice Prachatice, který poslal pořadatelům: „Stejně jako v létě jsem byl maximálně spokojený. Především s atmosférou, která u vás vládne … Děkuji všem pořadatelům za super závod – nádherná trať, skvělé značení, vynikající občerstvovací stanice i moc milé paní „u guláše“. A to navzdory počasí, které nepřálo. Máte být na co pyšní!“

Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na celé akci!

Výsledková listina: Běh Bystřickem kolem Vírské přehrady 2011 – výsledky


V sobotu 28. května 2011 bude Vír plný sportu

plakat-horsky-behOd 9,30 hod. začne Dětský den, kdy jsou pro děti všech kategorií připraveny soutěže o sladké odměny a jako prémie pak „zdarma“ skákací hrad od 10,00 hod. Pro všechny pak bude v provozu také lezecká stěna, lukostřelba a chůze po laně.

Hlavním programem je 7. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ se startem ve 14,30 hod., na který jsou již přihlášeni loňští vítězové. V ženách Anna Krátká a v mužích Mulugeta Serbessa, třetí z letošního mistrovského maratonu.

Ti, kteří si netroufají na hlavní závod, mohou běžet 7. ročník „Přes přehradu“, závod na 4 km pro příchozí bez rozdílu věku, na který vyběhnou ve 14,45 hod.

Pro ty, kteří rádi vyzkouší svoje štěstí je připravena tradiční tombola s prodejem lístků od 10,30 hod.

V rámci celé akce bude slavnostně otevřeno bowlingové centrum „VAGON“ se dvěma  novými dráhami!

Po celý den je připraveno bohaté občerstvení. Na vaši návštěvu se těší pořadatelé z AO Jiskra Vír.

Stáhněte si  pozvánku a propozice.

Pozvánka na Memoriál Zdeňka Vavříčka 2011

V sobotu 21. května 2011 se opět vyráží od domu Vavříčkových (č. p. 22) na cyklistický výlet Memoriál Zdeňka Vavříčka. Prezentace proběhne v 10 hodin. Další informace na kontaktech: Irena Valová, tel: 724 284 333, irena.valova@seznam.cz a Bohuslav Matuška, tel: 724 218 379.

memorial-zv-plakat Trasy memoriálu:

1. Vír – Dalečín – Veselí – Hluboké – Korouhvice – Chlum (občerstvení „U TETY ÁJI“) – Vír. Délka trasy je 26 km a je vhodná i pro rodiny s dětmi.

2. Vír – Nedvědice – Rožná – Dol. Rožínka – Bystřice nad Pern. – Dalečín – Veselí – Hluboké – Korouhvice – Chlum (občerstvení „U TETY ÁJI“) – Vír. Délka trasy je 62 km.

3. Vír – Nedvědice – Rožná – Dol. Rožínka – Rozsochy – Skalský Dvůr – Lísek – Míchov – Jimramov  – Dalečín – Veselí – Hluboké – Korouhvice – Chlum (občerstvení „U TETY ÁJI“) – Vír. Délka trasy je 74 km.

Celou akci společně zhodnotíme u piva s tradičními medailemi v podobě utopenců pro všechny účastníky ve Vírské hospůdce „U strejčka“. Přijďte si zasportovat a potěšit se!

Mistrovství ČR v krosu (aktualizace)

Vcelku úspěšná byla naše, dnes ve dresu Hvězda SKP Pardubice běhající, Simona Couralová. V sobotu 19. 3. 2011 se zúčastnila MČR v krosu v Baldovci. V extrémních podmínkách, kdy trať závodu pokrývala voda, sníh a bláto, vybojovala v kategorii starších žákyň 11. místo. Trasu dlouhou 2.000 metrů absolvovala v čase 9:29 min. a nechala za sebou  26 závodnic, když dalších 11 přihlášených dívek na start závodu ani nenastoupilo.

Simoně bychom chtěli poděkovat za reprezentaci obce a popřát ji hodně úspěchů v začínající běžecké sezoně.

Zdeněk Šudoma, předseda AO, Jiskra Vír

 

Aktualizace: Pan Jaroslav Sadílek zaslal dva snímky z tohoto závodu a připojil následující text:

O podmínkách při běhu MČR v Baldovci dobře svědčí přiložená fotka. Simona na ní ale není. Zato je ale vidět, jaký terén museli závodnice překonávat.

baldovec1Na následující fotce již Simona je.

baldovec2

Reportáž na ČT4 Sport: Mistrovství ČR v přespolním běhu.

Blíží se ADREX ICE RUN 2011

adrex-ice-run Posunutí termínu závodu Adrex Ice Run 2011 z 22. na 29.ledna se nakonec ukazuje jako velmi prozíravé. O víkendu se má do České republiky konečně vrátit zima a pokud se tato předpověď naplní, potom už nic nebrání uspořádání velkolepé akce.
A velkolepý letošní Ice Run určitě bude. Na závodníky čekají hodnotné ceny, připravena je večerní světelná show, ohňostroj a pokud to podmínky jen trochu dovolí, tak se můžete těšit i na unikátní highline mezi velkou a malou věží. Zlepšit by se mělo i ozvučení celého areálu, zejména prostor pro diváky za řekou, kde nás v loňském roce trochu zaskočila zvýšená hladina ve Svratce. Zkrátka vymyšleno a domluveno je vše perfektně, tak teď už jen to počasí.
Více informací a program závodu naleznete na stránkách www.Adrex.cz.

Fotogalerie z Martinských hodů a maratonu

Pan Karel Popelka nám zaslal fotografie z Malého svrateckého maratonu konaného v létě 2010, ale především spoustu fotografií z podzimních Martinských hodů, které k nám přijela natáčet i televize. Protože je to spousta obrázků, tak jsem z nich vytvořil dvě fotogalerie: