(Pozor, tento článek byl publikován před 19 lety)

PICT0058

Vážení spoluobčané,

dlouhá zima konečně skončila a probouzející se příroda nám dává novou chuť do života. Pomozme přírodě a udělejme si společnými silami kolem sebe trochu útulno. Pojďme vyházet ze sklepů staré železo, ze zahrad loňské listí a ze silnic prach, který nám připomíná, kolik sněhu v zimě napadlo. A hasiči spolu s obcí nám v tom pomůžou.

Jak to všechno proběhne? Každý, komu není lhostejné, jak vypadá jeho nejbližší okolí, teď bude mít týden na to, aby nashromáždil vše, co mu doma překáží a v neděli 17. dubna mu to s jeho pomocí naložíme na traktor a odvezeme. Hasiči zajistí odvoz kovového šrotu a nebezpečných odpadů ( baterie, pneumatiky, televizory ( mimochodem funkční nepotřebnou televizi shání obec na nově zrekonstruovanou ubytovnu), ledničky, zbytky barev, olejů a jiných chemikálií, zářivky…) a obec odveze biologický odpad (větve z prořezávky, shrabané listí) a zbytky posypu a prachu ze silnic a chodníků. Pro upřesnění- bioodpad je možné s výhodou kompostovat na vlastním pozemku a v případě, že ho necháme proschnout, můžeme ho i spálit. Co se týče zbytků posypu- abychom celou akci časově zvládli, budeme zastavovat u hromad, které budou alespoň o objemu jednoho kolečka, proto Vás žádám, aby jste nedělali menší hromádky, což by mohlo znamenat, že bychom byli nuceni zastavovat každých pět metrů.

Od celé akce si slibuji, že naše domovy krásně prokouknou, že hasiči za utržené peníze z prodeje šrotu budou moci koupit další uniformy na jejich kulaté oslavy v příštím roce, že v Ledničkách na Čarodějnice zaplane ohromná vatra, ale hlavně to bude důkaz toho, že u nás umíme pro dobrou věc táhnout všichni za jeden provaz.

Všem zúčastněným předem děkuji. Ladislav Stalmach, starosta obce


Tak tento dopis dostali 8. dubna do schránky všichni vírští občané a majitelé rekreačních objektů ve Víru. A v příštím týdnu se začaly objevovat po celé obci desítky hromádek. Pak nastoupili hasiči a pracovníci obce, všechno svezli na hromady a výsledek vidíte na obrázku.