VRCHY 2022 – Sportovní den pro malé i velké

Jiskra Vír zve všechny příznivce zábavy a sportu na obnovenou jarní akci ve Víru. 28.5.2022 se vrací do běžeckého kalendáře tradiční Běh kolem Vírské přehrady, který doplní nově stále více oblíbené štafety. Nejkratší tratí je Běh přes přehradu na 5 km. V rámci akce je i dětský den. Zajímavé bude sledovat „měření“ dovedností mezi týmy ZŠ z Víru, Rovečného, Dalečína a Štěpánova. Pro příchozí je připravena velká výzva v podobě sprintu na 500 m na veslovacím trenažéru.

PROGRAM DNE:

9:00     začátek prezence závodníků 28 km

10:00    konec prezence závodníků 28 km

10:15    start dětského dne soutěže týmů I. stupňů ZŠ

10:30    start Běhu kolem Vírské přehrady 28 km (individuál i štafeta)

10:45    konec prezence závodníků na 5 km

11:00    start Běhu přes přehradu 5 km

11:15    start sprintu na 500 m na veslovacím trenažéru pro příchozí

12:00    doběh 1. závodníka Běhu kolem Vírské přehrady 28 km do cíle

13:00    vyhlášení výsledků soutěže týmů I. stupňů ZŠ

13:45    vyhlášení výsledků bězeckých závodů

14:15    finále sprintu na 500 m na veslovacím trenažéru pro příchozí

       

DOPROVODNÝ ZÁBAVNÝ PROGRAM A OBČERSTVENÍ ZAJIŠTĚNO.

VYPSANÉ BĚŽECKÉ ZÁVODY:

  • Běh kolem Vírské přehrady 28 km (16. ročník)
  • Běh kolem Vírské přehrady – štafeta 2 x 14 km (1. ročník)
  • Běh přes přehradu 5 km (16. ročník)

ONLINE REGISTRACE NA https://jiskravir.cz/vrchy-2022/

Těšíme se na viděnou.

tým Jiskra Vír

Zrušen 16. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady

Na základě opatření vlády, se z důvodu epidemie koronaviru ruší 16. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, který se měl konat v sobotu 30. května 2020. Akci nelze, vzhledem k obsazeným termínům, přeložit, proto se v letošním roce konat nebude.

Zdeněk Šudoma, předseda atletického oddílu Jiskra Vír, z.s.

Atletický oddíl Jiskra Vír v roce 2020

Atletický oddíl Jiskra Vír, z.s. v letošním roce uspořádá tradiční běžecké akce. V sobotu, 30. května, to bude již 16.roč. horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, kdy závodníci zdolají 28 km dlouhou trasu s celkovým převýšením 528 m v okolí přehrady. Pro příchozí bude připraven 16.roč. závodu „Přes přehradu“, závod na 4,2 km. Pro stálé účastníky tu bude změna, hlavní závod tentokrát odstartuje v 10,30 hod.

Na sobotu 22. srpna připravujeme akci „Ve Víru běháme všichni 2020“, sestávající z 67.roč. „Malého svrateckého maratonu“ na 32 km dlouhé trati z Víru do Nedvědice a zpět, 54. roč. „Běh Vírem“ dorostu na 3 km a běžeckých závodů dětí a mládeže od předškolního věku, 42. roč. „Běh Vírem mládeže“, na tratích u kulturního domu. Tato akce bude podpořena z Fondu Vysočiny „Jednorázové akce 2019“.

Obě akce jsou zapojeny do „VC východních Čech v bězích 2020“ a budou společně hodnoceny jako běžecký pohár „Běháme Vysočinou 2020“ .

Atletický oddíl uvítá jakoukoliv podporu těchto akcí a předem za ni děkuje.

15. ročník Bystřickem kolem Vírské přehrady je za námi

V sobotu 25. 5. 2019 uspořádala Jiskra svoji první plánovanou akci. Sportovní sobotu zahájil sportovně laděný Dětský den, kdy si, ve spolupráci se Spolkem přátel Víru a Ledovou stěnou Vír, mohly děti vyzkoušet umělou stěnu v KD a zasoutěžit si v připravených soutěžích. Za to byly odměněny párkem v rohlíku s limonádou, drobnostmi a sladkostmi. Je škoda, že účast byla velmi slabá, vzhledem k úsilí pořadatelů.

Hlavní soutěží pak byl 15. roč. horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, kdy se na start postavilo 42 běžců (7 žen+35 mužů), z nichž byli i dva běžící za Vír, a to Jakub Hanák a Tomáš Koutský. Nezklamal Dan Orálek, který systémem start-cíl zvítězil v čase 1:48:35 hod. před Martinem Vintrlíkem (1:52:16) a Pavlem Czerným (1:54:47). V ženách byla nejlepší Jana Klinecká (2:13:46) před Zdeňkou Komárkovou (2:15:31) a Evou Zemánkovou (2:18:00). Tři běžci závod nedokončili.

V 15. roč. běhu pro příchozí „Přes přehradu“ vyběhlo na trať 23 běžců (12 žen+11 mužů) a z vítězství se radovali v ženách Renata Glierová v čase 20:01 min., v mužích pak Radek Pučálka (19:37). Šest běžců bylo z naší obce.

Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na přípravách a průběhu celé akce a jejichž zásluhou mohli odměnit závodníky za jejich výkony.

Výsledky: Výsledky Běhu Bystřickem 2019

Sportovní sobota ve Víru

Již v sobotu 25. 5. se uskuteční první z plánovaných akcí Jiskry Vír. Celý sportovní den začne v 9,30 hod., kdy s o.s. „Spolek přátel obce Vír“ a členy horolezeckého oddílu proběhne sportovně laděný „Dětský den“. Děti mohou soutěžit v různých disciplínách a za odměnu pak dostanou párek v rohlíku s limonádou a další odměny. Zdarma bude pro nejmenší připraven skákací hrad.

Hlavní závod, 15.ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ (propozice) bude odstartován ve 14,30 hod., kdy se na 28 km dlouhou trať vydají závodníci z celé ČR. Závod je součástí běžeckého poháru „Běháme Vysočinou“ spolu s 66. ročníkem Malého svrateckého maratonu, který chystáme na 24. 8.

Ve 14,45  na 4,2 km dlouhou trať vyběhnou závodníci – příchozí (ženy i muži bez rozdílu věku), v rámci 15. ročníku běhu „Přes přehradu“. Závodu se mohou zúčastnit všichni, kteří chtějí změřit svoje běžecké síly. Vyhlášení výsledků hned po doběhu posledního závodníka.

Vyhlášení výsledků hlavního závodu bude v cca 18,00 hod.

Přijďte povzbudit závodníky a vezměte s sebou své přátele a hlavně děti. Pořadatelé se na vás těší a jistě se vám bude u nás líbit.

Po celý den je připraveno občerstvení a tradiční tombola.

Pohár Běháme Vysočinou v roce 2018

Také v letošním roce uspořádá atletický oddíl Jiskra Vír, běžecký pohár Běháme Vysočinou, sestávající ze dvou silničních závodů.

První závod, 14. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ (propozice) se uskuteční v sobotu 26. května. Kromě tohoto běhu na 28 km dlouhé trati s celkovým převýšením 524 m je pro příchozí připraven 14. ročník běhu „Přes přehradu“. Tady mohou změřit své síly na 4,2 km dlouhé trati všichni, bez rozdílu věku i pohlaví. Pro děti bude připraven sportovně laděný Dětský den ve spolupráci se spolkem přátel Víru.

Druhou akcí je „Ve Víru běháme všichni 2018“, která je zařazena do akcí ČUS „Sportuj s námi 2018“. Součástí je jubilejní 65. ročník „Malého svrateckého maratonu“ (propozice), který se tradičně běží na 32 km dlouhé trati z Víru do Nedvědice a zpět. Jubileum také slaví 40. ročník „Běh Vírem mládeže“ (propozice), závody pro děti od předškolního věku. Pro kategorie dorostu je připraven 52. ročník „Běh Vírem“ na 3 km dlouhé trati. Celý sportovní den bude zakončen tradiční Maratonskou veselicí.

Pořadatelé obdrželi v loňském roce titul „Nositel tradic Bystřicka 2017“ a ve svých aktivitách, které jsou náročné zvláště na finanční prostředky, by chtěli pokračovat. Pokud byste chtěli jejich činnost podpořit, můžete se přihlásit na mob. 603 102 472.

13. ročník je minulostí

V sobotu se uskutečnil ve Víru již 13. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“. Za krásného, pro běžce až velmi teplého počasí, vyběhlo na trasu 28 km dlouhého běhu celkem 52 závodníků. Mezi favority v kategorii mužů patřili Daniel Orálek a Jan Kohut. V ženách pak nestárnoucí Ivana Martincová. Z počátku běžel na vedoucí pozici Orálek, později pak nastoupil Kohut a v cíli byl lepší o 2 minuty. Na třetím místě skončil Tomáš Hrdina o dalších 7 minut zpět. V ženách se první tři ženy vešly do necelých dvou minut v pořadí Ivana Martincová, Mirka Pešáková a pro pořadatele překvapení, Alena Bojanovská ze Žďáru nad Sáz.

Součástí celé sportovní soboty byl 13. ročník běhu pro příchozí „Přes přehradu“, kterého se zúčastnilo 19 běžců. V mužích překvapivě zvítězil mladý Jaroslav Coural z domácí Jiskry a v ženách pak Renata Glierová z Doubravníka.

V dopoledních hodinách se uskutečnil Dětský den, kdy si cca 80 dětí zasoutěžilo v různých, převážně sportovních soutěžích se „ Spolkem přátel Víru“.  Vyzkoušelo si i lezení na lezecké stěně za odborného dozoru členů horolezeckého oddílu Vír.

Všichni aktivní účastníci sportovní soboty byli zásluhou sponzorů odměněni cenami. Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli na zdárném průběhu celé akce.

(Pokračování textu…)

Sportovní sobota ve Víru

Již v sobotu 27. 5. se uskuteční první z plánovaných akcí Jiskry Vír. Celý sportovní den začne v 9,30 hod., kdy za spolupráce se sdružením „přátel obce Vír“ a členy horolezeckého oddílu proběhne sportovně laděný „Dětský den“. Děti mohou soutěžit v různých disciplínách a za odměnu pak dostanou párek v rohlíku s limonádou a další odměny. Zdarma bude pro nejmenší připraven skákací hrad.

Hlavní závod, 13. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ bude odstartován ve 14,30 hod., kdy se na 28 km dlouhou trať vydají závodníci z celé ČR. I letos je závod součástí běžeckého poháru „Běháme Vysočinou“ spolu s 64. roč. Malého svrateckého maratonu (letos se poběží 25. srpna). V loňském roce zvétězil Jan Janů z Hvězdy Pardubice, v ženách pak Ivana Martincová z Moravské Slávie Brno.

Ve 14,45 na 4 km dlouhou trať vyběhnou závodníci – příchozí v rámci 13. ročník běhu „Přes přehradu“. Závodu se mohou zúčastnit všichni, kteří chtějí změřit svoje běžecké síly. Vyhlášení výsledků bude provedeno hned po doběhu posledního závodníka.

Asi v 16,05 hod. bude přivítán první závodník hlavního závodu, vyhlášení celkových výsledků pak v cca 18,00 hod.

Přijďte povzbudit závodníky a vezměte s sebou své přátele a hlavně děti. Pořadatelé se na vás těší a jistě se vám bude u nás líbit.

Pořadatelé chtějí poděkovat všem, kteří jakýmkoliv způsobem pomohli zajistit celou akci.

 

Kam v květnu

Jako každý rok bude květen  naplněn sportovními akcemi. Všechno začne již v sobotu 6. 5. v 8,00 hod.  akcí „Vírské výlety“, pořádané Obcí.

Pro cyklisty se připravuje na sobotu 20. 5. již 14. ročník Memoriál Zdeňka Vavříčka – cykloturistické výlety na trasách v okolí Víru. Délky tras jsou stanoveny jak pro rodiny  s dětmi, tak i pro méně či více zdatné cyklisty. Odjíždí se od hospůdky „Na Pískovně“ v 10,00 hod. (od 9.30 hod. prezentace)

Pro běžce, všech kategorií, je na  sobotu 27. 5. připraven 13. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, závod na 28 km s převýšením 524m se startem ve 14,30 hod.Součástí tohoto běhu je 13. ročník běhu „Přes přehradu“ – pro příchozí na 4,2 km se startem v 14,45 hod.  Od 9,30 hod. začne sportovně laděný Dětský den s hrami a soutěžemi, pro ty nejmenší bude zdarma připraven skákací hrad.

Věříme, že si uvedené akce poznamenáte do svého kalendáře a svojí účastí podpoříte pořadatele, kteří pro vás na všech akcích připravili i bohaté občerstvení.

Podrobnější informace o jednotlivých akcích se dozvíte také z plakátů, případně webových stránek obce:  www.virvudolisvratky.cz

Bystřickem kolem Vírské přehrady

V sobotu 27. 5. 2017 pořádá Jiskra Vír již 13. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady. Náročnost běhu je dána profilem trati, kdy závodníci na vzdálenosti 28km překonávají celkové převýšení 524 m.

Ke stažení: Propozice závodu.

Nejnižším místem je křižovatka u Šťastných ve Víru s 387 m n.m. oproti vrchu nad Veselím s n.v. 665 m. Nejnáročnější stoupání  je mezi odbočkou do Veselí v Dalečíně  a již zmíněným vrchem nad Veselím, kdy musí závodníci na vzdálenosti  4 km překonat výškový rozdíl 186 m.  Nejdelší seběh je naopak mezi  23. km ve Věstíně a 26. km ve Víru, kdy na 3 km seběhnou  161 m. Na celé trase je spousta krásných míst s výhledy na okolí Vírské přehrady a to nad obcemi Veselí, Hluboké, Chlum i Věstín. Prvních 10 km probíhá v samé blízkosti přehradní nádrže po pravobřežní komunikaci, kde je zákaz provozu motorových vozidel a také úsek  mezi obcí Chlum a Věstín (cca 4 km) je prakticky bez  silničního provozu. Traťový rekord drží reprezentant ČR Jan Janů časem 1:34:55 hod., v ženách pak Ivana Martincová v čase 2:00:01 hod. Závodníci odstartují ve 14,30 hod.

Pro doprovod závodníků, rekreační běžce i pro ty, pro  které je hlavní závod příliš náročný, je připraven závod pro „příchozí“ na 4,2 km s převýšením 80m v 15,00 hod. „Přes přehradu“. Pro děti pak od 10,00 hod. sportovně laděný Dětský den s hrami a soutěžemi, zdarma pak skákací hrad.

Pro přátele sportu mají pořadatelé zajištěno po celý den občerstvení a od 11,00 hod. tradiční tombolu.

Pro zdárné zajištění celé akce pořadatelé přivítají jakoukoliv pomoc, za kterou předem děkují.