12. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ je před námi

V sobotu 28. května 2016 se uskuteční 12. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“. 28km dlouhý závod se uskuteční na trati Vír – Dalečín – Veselí – Hluboké – Korouhvice – Chlum – Věstín – Žleby – Vír. Součástí celé sportovní soboty bude sportovně laděný „Dětský den“ a 12. ročník závodu pro příchozí „Přes přehradu“. Na celou akci vás co nejsrdečněji zvou pořadatelé z Jiskry Vír. Občerstvení a tradiční tombola je zajištěna.

Horský běh Bystřickem kolem Vírské přehrady již po jedenácté

sobotu 30. května uspořádá oddíl atletiky Jiskra Vír již 11. roč. horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady (viz propozice) a 11. roč. závodu pro příchozí Přes přehradu. Od dopoledních hodin proběhne za spolupráce s Horolezeckým oddílem Vír a Spolkem přátel Víru sportovně laděný dětský den. Děti si mohou zasoutěžit v připravených disciplinách (hry a soutěže),

Pro ty nejmenší bude připraven zdarma skákací hrad, pro všechny pak sladké odměny, párek v rohlíku a limonáda.

Přijďte si zasoutěžit a povzbudit ty malé, ale i ty dospělé závodníky. Pořadatelé pro vás budou mít připravené po celý den občerstvení.

Propozice: Propozice na 11. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady

Fotografie ze závodu Bystřickem kolem Vírské přehrady 2014

Díky fototoaparátům návštěvníků víkendových závodů Bystřickem kolem Vírské přehrady se můžete na záběry ze závodů podívat i vy. Zasilatelům děkujeme!

Jan a Lenka Fiedlerovi – 2014_05_31_Bystřickem kolem Vírské přehrady (vč. fotografie níže)

Tereza Procházková – Horský běh Bystřickem kolem Vírské přehrady 2014 

Za kulturou i za sportem

V pátek 30. května můžete shlédnout ve 20 hodin ještě jednou divadelní hru „Světáci“ v podání vírského divadelního spolku „Vířina“. Tím však víkend nekončí. V sobotu proběhne sportovní akce, jubilejní 10. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady se startem ve 14,30 hod.

Již od 10 hodin proběhne sportovně laděný „Dětský den“ s hrami a soutěžemi o sladkosti a párek v rohlíku a skákacím hradem pro ty nejmenší zdarma. Kdo si netroufne na hlavní závod, může si prověřit svoji fyzickou zdatnost při 10. ročníku běhu „Přes přehradu“ se startem ve 14,50 hod.

Celou akci pro vás připravil oddíl atletiky Jiskry Vír za finanční podpory Fondu Vysočiny. Po celý den bude pro vás připraveno občerstvení a ti šťastní mohou vyhrát v tradiční tombole. Srdečně vás zvou a na vás se těší pořadatelé, kteří také děkují všem, kteří jakýmkoliv způsobem přispěli k uspořádání celé akce.

Co připravujeme ve sportu v roce 2014

Také v letošním roce chystá atletický oddíl tradičně dvě běžecké akce. Na sobotu 31. května připravuje za finanční podpory Fondu Vysočiny jubilejní, 10. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady (pozvánka) spolu s 10. ročníkem běhu pro příchozí „Přes přehradu“ a sportovně laděným Dětským dnem.

Letošní 61. ročník Malého svrateckého maratonu (pozvánka) se uskuteční s doprovodnými závody pro děti a mládež v sobotu 23. srpna (pozvánka).

Pokud běháte nebo alespoň fandíte sportu, zapište si tato data do svého kalendáře. Pořadatelé Vás zvou na tyto sportovní akce a uvítají jakoukoliv pomoc při jejich pořádání.

Ve Víru rekordně

bkvp-9-r-022

Jan Janů – vítěz 9.ročníku

Na 9. ročníku horského běhu ve Víru se sešlo rekordních 83 závodníků z ČR, Slovenska a Rumunska . Mezi muži nechyběl loňský vítěz Jiří Wallenfels ze Sokola Vinohrady, 3. z letošního mistrovského maratonu Mulugeta Serbessa z Týna nad Vlt., brněnský Tomáš Ondráček, ale také teprve dvacetiletý Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice, loňský vítěz Běchovic v kategorii juniorů. V ženách pak loňská vítězka Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, nestárnoucí Ivana Martincová z Mor. Slávie Brno a dalších 9 závodnic. Počasí, které bylo v posledních dnech spíše špatné, se umoudřilo a pro běh bylo skoro ideální.

bkvp-9-r-028

První tři na stupních vítězů (Janů, Serbessa, Wallenfels)

Hned po startu šla do čela dvojice Serbessa, Janů a na třetím místě se držel Wallenfels. K očekávanému souboji v kategorii žen mezi Krátkou a Martincovou nedošlo, když pro obnovené zranění, asi po uběhnutí 1 km, musela Martincová odstoupit. Pátý kilometr proběhla na čele dvojice Serbessa, Janů v čase 17:31 min., Wallenfels ztrácel 1:08 min., Krátká proběhla v čase 23:05 min. Na 10. km byl na čele Serbessa (34:16 min.) o 12 sekund před Janů, 2 min. ztrácel Wallenfels a další dvě Chlubna. K rozhodujícímu útoku mladého Janů došlo po 10 km při stoupání z Dalečína do Veselí, kdy se dostal před Serbessu a svůj náskok, který činil na 22 km jednu minutu, si udržoval až do cíle. Svým vítězstvím překvapil nejen diváky, pořadatele, ale i o 22 let staršího Serbessu. Třetí místo si udržel Wallenfels před Dvořákem z Biatlonu Prostějov a Glierem z Mor. Slávie Brno. V ženách zopakovala své vítězství z loňského roku Anna Krátká před Terezou Procházkovou z Ořechova a Magdou Krejčovou z Brna. Dva závodníci závod nedokončili.

Pořadatel vyhlásili výsledky 20 minut po doběhnutí posledního závodníka s tím, že kromě pohárů a finančních odměn pro nejlepší, obdržel každý závodník věcnou cenu, diplom a výsledky. Pořadatelé pozvali všechny závodníky na 60. ročník Malého svrateckého maratonu – mistrovství ČR veteránů, který proběhne v sobotu 24. srpna 2013.

V doprovodném závodě pro příchozí „Přes přehradu“ zvítězil v kategorii mužů Jakub Zajíc ze Sokola Kolín a v ženách pak Karolína Strnadová z AHA Vyškov.

Kompletní výsledky: Výsledky běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady 2013

Další fotografie: Horský běh Bystřickem kolem Vírské přehrady 2013 od čtenářky Therress.

8. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady

V sobotu 26. 5. 2012 se uskuteční 8. ročník horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady. Letos bude jako každý rok doprovodný program se závodem pro příchozí „Přes přehradu“ a v dopoledních hodinách pro přátele Víru a jeho okolí turistika, „Pěšky Vírem a okolím“. Poznačte si do kalendáře.

Srdečně vás zvou pořadatelé z TJ Jiskra Vír a Obec Vír.

Květen plný sportu a zábavy

Jako každý rok bude květen naplněn sportovními akcemi a zábavou. Všechno začne již v sobotu 5.5.,  akcí „Vírské výlety pana Františka Šťastného“, kdy se můžete již od 7,00 hod. vydat na některou z připravených turistických tras. Trasy jistě splní vaše očekávání. V galérii „Na Bahnech“ (bývala MŠ), kde proběhne prezentace, si budete moci prohlédnout výstavu fotografií.

Další víkend ocení přátelé rybolovu, pro které připravila MO MRS na sobotu 12. 5. pro dospělé a v neděli 13.5. pro mládež rybářské závody na místním Vojtově rybníku. Závody budou přístupné i pro zájemce, kteří nejsou členy rybářské organizace a chtějí si vyzkoušet své rybářské umění.

Pro cyklisty se připravuje na sobotu 19.5. „Memoriál Zdeňka Vavříčka“ – cykloturistické výlety na trasách v okolí Víru. Délky tras jsou stanoveny jak pro rodiny s dětmi, tak i pro méně či více zdatné cyklisty. Odjíždí se od Vavříčkových (u mostu na Závodí) v 10,00 hod.

Poslední sportovní akcí, v sobotu 26.5., je 8. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, závod na 28 km s převýšením 524m. Součástí tohoto běhu je závod „Přes přehradu“ – pro příchozí na 4 km. Od 7,00 hod. se můžete vydat na trasy akce „Pěšky Vírem a okolím“ , kdy si na vyznačených trasách i s doprovodem můžete prohlédnout naší obec a její blízké okolí. Pro děti, mládež i diváky budou připraveny netradiční sporty, pro ty nejmenší pak od 10,30 hod. skákací hrad ! Celý den bude zakončen ve 20,30 hod. Taneční zábavou pro všechny generace.

Věříme, že si uvedené akce poznamenáte do svého kalendáře a svojí účastí podpoříte pořadatele, kteří pro vás na všech akcích připravili i bohaté občerstvení.

Podrobnější informace o jednotlivých akcích se dozvíte z „Novinek“, plakátů, případně webových stránek obce.

Ve Víru vítězně Wallenfels

beh-bystrickem-01 Za chladna a stálého deště se na start 7. ročníku horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady postavilo dosud rekordních 50 závodníků.

Od startu šla do čela závodu trojice běžců Mulugeta Serbessa, Tomáš Ondráček a Jiří Wallenfels, úspěšní závodníci z nedávného mistrovství ČR v maratonu. Na 5. km měla již náskok 25 vteřin před novoměstskou dvojicí Janošec, Chlubna a téměř 2 minuty před skupinou, ve které byl Němeček, Svoboda, Kadlec, Ožana a Štýbrar. Nejlepší žena Anna Krátka běžela na 17. místě s náskokem 10 vteřin na Zdeňku Komárkovou. Na 10. km vedla již dvojice Ondráček Wallenfels, když překvapivě nestačil Serbessa, který již ztrácel 40 vteřin. Dalších 90 vteřin ztráceli Janošec s Chlubnou. Krátká zvýšila náskok na Komárkovou na 32 vteřin.

Letos rozhodlo nejdelší stoupání z Dalečína do Veselí, kde se, opravdu výborně běžící Wallenfels odpoutal i od Ondráčka. Na 22. km byl jeho náskok už více jak minutový, Serbessa ztrácel další 2 minuty. Na 4. místě se definitivně usadil již osamoceně běžící Němeček. Toto pořadí se do cíle nezměnilo. Vítězný Wallenfels si zlepšil časem 1:39:19 svůj dosud nejlepší čas o 2 vteřiny. V soutěži žen také pořadí z trati zůstalo stejné. Zvítězila Anna Krátká před Zdeňkou Komárkovou a Janou Vichovou.

beh-bystrickem-02 V závodě nebyla hodnocena jediná závodnice ultramaratonkyně Vilma Podmelová, která – i když běžela závod již potřetí – seběhla z trasy a do Víru se dostala z jiné strany.

Jak bývá ve Víru dobrým zvykem, bylo do 30 minut po doběhnutí posledního závodníka vyhlášení výsledků, kdy  všichni  závodníci dostali výsledky, diplomy a věcné ceny. V losování pak tři závodníci vyhráli víkendové pobyty ve třech ubytovacích zařízeních.

Součástí celé akce byl také běh pro příchozí na 4,3 km s převýšením 100m, kde z celkových 16 závodníků zvítězil celkově Miloš Žíla z Bystrého v čase 16:40 min. Mezi ženami to pak byla 15-letá Simona Couralová z Víru v čase 19:51 min. (celkově druhá).

Je škoda, že pořadatelé z AO Jiskra Vír nemohli zásluhou počasí přivítat více závodníků i diváků a museli přerušit pro stálý déšť dopolední program pro děti.

Za všechno hodnocení od ing. Patrika Coufala z Hospice Prachatice, který poslal pořadatelům: „Stejně jako v létě jsem byl maximálně spokojený. Především s atmosférou, která u vás vládne … Děkuji všem pořadatelům za super závod – nádherná trať, skvělé značení, vynikající občerstvovací stanice i moc milé paní „u guláše“. A to navzdory počasí, které nepřálo. Máte být na co pyšní!“

Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na celé akci!

Výsledková listina: Běh Bystřickem kolem Vírské přehrady 2011 – výsledky