(Pozor, tento článek byl publikován před 17 lety)

Vírské stránky mají nejen nový letní vzhled, ale došlo i k jejich přesunu na novou adresu! Bohužel ideální adresa www.vir.cz byla koupena spekulantem a její pronajmutí by nebylo právě levné. Adresa (např.) www.obec-vir.cz je vhodná, ale fádní a ničím nevyniká. A tak došlo na návrh www.virvudolisvratky.czVír v údolí Svratky, Wühr im Schwarzatal, čteme ze starých pohlednic z prvorepublikových dob, kdy byl Vír vyhlášeným turistickým centrem. Proč tedy na tradici nenavázat alespoň originální adresou (doménou)?

Doména je delší (~20 znaků), při jejím naťukání do prohlížeče se člověk snadno splete. Ale kdo nemá již navštívené adresy uložené v prohlížeči a vždy je všechny znovu vypisuje? Málokdo. Snad tedy nebude tato změna pro nikoho problémem.

Jak jsem již zmínil v článku o změně vzhledu webu, s novou adresou došlo i k přesunu webu na nový server. Opustili jsme freehostingový server Webzdarma.cz, který nám přibližně po tři roky v rámci možností spolehlivě sloužil, leč posledních několik měsíců trpěl častými výpadky a dlouhými odezvami (prodleva mezi kliknutím na odkaz a načtením požadované stránky), nemluvě o zaplněném přiděleném prostoru. V současnosti web sídlí na serveru společnosti Savana.cz, k dispozici máme 10× více prostoru, odezvy jsou bleskurychlé. Co víc si přát?