(Pozor, tento článek byl publikován před 17 lety)

wifi-hotspot V posledním měsíci získala obec Vír dotaci z fondu Vysočina na projekty související s rozvojem internetu v naší obci. První dotace je určena na vylepšení internetových stránek. Částka bude použita k nákupu web kamery, která bude funkční 24 hodin denně a její záběr bude neustále k dispozici na tomto webu.

Doufám, že se nám podaří pořídit za finanční částku, kterou máme dánu, kameru s funkcí panorama, takže záběr nebude statický, a tudíž snad i zajímavější. Zatím plánované umístění web kamery je na budově školy, ale uvítáme názory všech čtenářů tohoto webu, pokud mají návrh na nějaké zajímavější místo.

Zbytek částky bude použit na vytvoření tzv. virtuální procházky obcí, která se bude skládat z několika desítek fotografií.

Z druhé dotace, kterou se podařilo získat, bude zafinancován projekt na internetový kiosek. Ten bude umístěn ve vestibulu obecního úřadu a bude přístupný v pracovní době všem občanům i návštěvníkům obce zdarma.

Druhá část dotace bude použita na zřízení dvou hotspotů v obci Vír. Jedná se o zařízení, které umožní přístup k internetu všem občanům nebo návštěvníkům obce v konkrétním prostoru 30 minut zdarma. Bude možno zakoupit přístup na den, týden i měsíc bez omezení času. Na tyto vysílače bude možné se připojit prostřednictvím notebooku s vestavěnou bezdrátovou kartou. Jeden tento vysílač bude umístěn v areálu školy, kde pokryje školu a přilehlý park. Druhý pak na prostranství u obecního úřadu, kde zajistí připojení k internetu mimo jiné i při různých společenských a sportovních akcích.