(Pozor, tento článek byl publikován před 17 lety)

Jarní čas je znát již i na Vysočině a změny se nevyhýbají ani našemu webu. Před třemi týdny jsme spustili virtuální kroniku, dnes – aby té virtualizace nebylo málo – spouštíme virtuální procházku obcí.

Co si pod tím představit? Sbírku záběrů naší obce ze všech možných míst a ve všech ročních obdobích. Ve výsledku jde o obrovskou mapu obce (obrázek o rozměrech 3000×2300px – datová velikost 500kB), nad níž jsou zobrazena malá oka, mnou nazývaná fotobody. K těmto místům na mapě jsou připojeny fotografie, které se zobrazí právě po kliknutí na dané oko. Samotná ikonka oka naznačuje i směr či zorný úhel, který je fotografií snímán. Při najetí kurzorem na načtenou fotografii se v její spodní části objeví název, případně seznam dalších fotografií připojených k této jedné ikonce oka, fotobodu.

virtualni-prochazka

Mapa je záměrně zjednodušená, barvy se slévají do sebe. K tomu jsem přistoupil ze dvou důvodů: detaily na mapě nejsou pro virtuální procházku podstatné (obzvlášť existují-li letecké fotografie), a také plně detailní mapa by byla datově mnohem větší. Již takhle je půl megabajtový obrázek docela troufalost.

Naše virtuální procházka je vytvořena moderními technologiemi plně spoléhajícími na podporu skriptovacího jazyku Javascript návštěvníkovým prohlížečem. Zmiňuji to pouze pro jistotu, dobrou podporu Javascriptu mají všechny moderní prohlížeče a procházka byla otestována v Internet Exploreru 6, Firefoxu 2 a Opeře 9. Setkáte-li se přesto s nějakým problémem či chybou, budu Vám velmi vděčný, popíšete-li ji v komentářích níže, abych ji mohl opravit.

A nyní již na Vás čeká…

Virtuální procházka obcí Vír

Fotografií je v současnosti vloženo přibližně 60, připravený mám ještě obdobný počet dalších. Samozřejmě uvítáme zaslání Vašich fotografií, které se v procházce ještě nevyskytují (nebo v jiných ročních období) a rádi je zveřejníme. Kontaktovat mě můžete na e-mailu marek.klusak@gmail.com.