(Pozor, tento článek byl publikován před 15 lety)

p1080629-1
p1080859-1

O. Vetchý a J. Beneš. Oba byli součástí akce Bystřicko potažmo Vír čte dětem. Jedná se o druhý ročník akce, letos byla významně finančně podpořená Fondem Vysočiny a firmou EON. Do tohoto čtení je zapojeno 15 obcí mikroregionu Bystřicko. Akce probíhá v každé obci 5 dnů a pak se stěhuje do další. Každý den jeden čtenář seznámí děti se svou oblíbenou knihou a pak následují doprovodné aktivity nebo volná zábava a občerstvení.

Vrcholem Vírského čtení bylo vystoupení herce Ondřeje Vetchého, který četl svou oblíbenou povídku od Oty Pavla. Po skončení četby začal slavnostní křest naší knihy Vír v údolí Svratky. Křtu se zúčastnili autoři, kmotrem se stal právě O. Vetchý. Kniha byla pokřtěná místní specialitou – likérem Vírský vánek. Součástí křtu bylo vystoupení hudebních těles Umělecké školy v Bystřici nad Pernštejnem a bohaté občerstvení. Křtu se zúčastnilo asi 400 lidí.

Kniha Vír v údolí Svratky je velmi vydařená publikace, která se snažila zachytit na papír vše co o obci víme. Popisuje přírodu, historii i obyvatele a významné návštěvníky a jejich život. Mezi zajímavé kapitoly určitě patří výstavba přehrady, nebo spolkový život, která popisuje historii hasičů, sportovců, myslivců, rybářů nebo všude známých vírských ochotníků.

Rozhovor s Ondřejem Vetchým v internetovém zpravodaji Žďárský.deník.cz.