(Pozor, tento článek byl publikován před 13 lety)

Dne 11. února 2011 jsem dostal emailem stručný dotaz od paní Neubertové, zda měl ve Víru hotel pan Šťastný. Několika řádky jsem jí odpověděl, že ano, že pan Šťastný ve dvacátých letech dvacátého století ve Víru vybudoval chatu v alpském stylu.

21. února 2011 nám přišel na obecní úřad balíček s lístkem. Na lístku stálo: „Posílám vám fotografie (r. 1931) z pozůstalosti mé tety JUDr. Marie Lauschmannové. Máte skvělé www stránky.“ Podepsaná Ing. Miroslava Neubertová. V balíčku bylo nádherně zpracované album fotografií, z nichž část se týkala Víru a okolí. Jelikož na lístečku byl na paní Neubertovou i telefon, ihned jsem ji kontaktoval. O moc víc jsem se ale nedověděl. Paní Neubertová si je zkrátka vědoma, že to co pro ni nemá žádnou hodnotu, může mít velikou hodnotu pro někoho jiného. A tak si dala tu práci, a místo aby vyhodila staré fotografie na smetiště, odeslala je nám.

Kdybychom je nechali ležet v archivu, snaha paní Neubertová by vyšla vniveč a tak jsem fotografie oskenoval a rád bych se s vámi o ně podělil. Vezměte k počítači babičku nebo dědečka a zeptejte se jich, jestli jim ty obličeje a jména něco neříkají. Třeba se zase dozvíme něco víc o naší historii.

A ještě mne napadá: Kdo máte podobné poklady doma, oskenujte je, nebo je přineste, abychom to udělali my a podělte se o ně s ostatními.

Pár ukázek z fotogalerie

Kompletní fotogalerie

Všechny fotografie jsou zveřejněny ve fotogalerii Pozůstalost paní JUDr. Marie Lauschmannové.