(Pozor, tento článek byl publikován před 12 lety)

maraton Od 8 hodin začala prezentace na 33. ročník Běhu Vírem mládeže, kde pořadatelé z OA Jiskra Vír přivítali v 9,30 hod. na startu 13 kategorií celkem 153 mladých závodníků (78 dívek a 75 chlapců) nejen z ČR, ale i Rakouska. Každý, kdo doběhl, vyhrál, protože každý ze závodníků dostal nejen diplom, ale i věcnou cenu.

Co pořadatelé nejvíce sledovali, bylo počasí. Na startu hlavního závodu ve 14,30 hod. bylo 32°C a proto se více závodníků, z předem přihlášených, ze závodu omluvilo. Přesto na trať vyrazilo 69 závodníků, z nichž bylo pouze 6 žen a 1 závodník (Ivan Skřivánek) se odrážel na dřevěné drezíně.

Výsledky ke stažení:

 

Favorité závodu nezklamali. Na 5. km byla v čele trojice Orálek, Serbessa a Jun (čas 16:24 min.) před Wallenfesem (16:41) a Žákem (16:58). Následoval Ondráček (17:25) a skupinka Kratochvíl, Ožanka, Siegel, Chlubna a Štýbnar (18:43). Na 10. km vedli Orálek se Serbessou (34:02), Jun ztrácel 6 sec. a  Wallenfels se vzdálil Žákovi na 30sec. Na obrátce v Nedvědici opět čelo beze změn. Orálek a Serbessa (54:48) před Junem (56:05) již 76 sec. Na 4. místě již Žák a 5. Ondráček, kteří získali náskok na Wallenfelse již 9 sec.

Na cestě zpět se rychle změnilo počasí, silně se ochladilo a začal foukat v nárazech silný protivítr. Na 25. km v čase 1:28:02 hod. stále vpředu Orálek a za nim uschovaný Serbessa, který odmítal střídat. Za nimi Jun (1:30:06), dále Žák s Ondráčkem (1:31:23). Závod se rozhodl až v posledních cca 400 metrech, kdy za Orálkem se šetřící („takticky běžící“?) Serbessa nastoupil a vyhrál v čase 1:54:33 hod., Orálek skončil druhý (1:55:10), když závěr odklusal. Na třetím místě pak skončil Jun v čase 1:56:13 hod. Velmi dobrý výkon podali běžci z kategorie „C“, padesátníci Kratochvíl a Siegel, kteří skončili na 7. a 8. místě. Z žen byla nejlepší (celkově 19.) Martincová (2:23:33) před Krátkou (2:26:17) a Šustrovou (2:40:56).

Závod dvojčlenných družstev vyhrála Technika Brno (Žák, Ondráček) před Moravskou Slávií Brno (Orálek, Glier) a TJ Nové Město na Mor. (Ožanka, Chlubna). Pohár Běháme Vysočinou vyhrál Serbessa před Ondráčkem a Wallenfelsem. V ženách to byla Krátká před Komárkovou a Šustrovou.

Vyhodnocení závodu s vyhlášením výsledků museli pořadatelé přesunout do kulturního domu, protože teplota klesla na pouhých 15 stupňů C a spustil se silný déšť. Přesto velká většina závodníků zde vydržela a kromě diplomů a výsledků si odnesla i ceny, které byly připraveny pro každého.

Ve 45. ročníku Běhu Vírem dorostu na 3 km zvítězil ve velmi dobrém čase 10:49 min. novoměstský Jakub Bednář mezi 12 závodníky (4 dívky a 8 chlapců).

Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se podíleli na uspořádání celé akce zejména pak ACARE Brno, ADREX Vír, American Chance Casinos, Autodoprava Čermák, Autodoprava Šauer, Autovýkup Purč, COOL studio Ševčíková, Elektromontáže Havel , Fonetip Ambrož , Fonorex Bystřice n.P., HERBST AERO Peřan, Hospůdka Pohádka Hluboké, Kadeřnictví Hamříková, KČT Nedvědice, Kominictví Piskač, Lékárna Arnica, Malířství Dědek, Městys Nedvědice, Mudr. Prudká, Obec Štěpánov n.Sv., OKNA Bystřice, Osvěžení U tety Áji Vondrová,Povodí Moravy, Ravensburger Karton Polička, ROTTER Vír, Rybářský svaz MO Vír, Řeznictví Šutera, SDH Vír, Smíšené zboží Košíková, Smíšené zboží Sehnalová, Stavební práce Kluj, TS města Bystřice n.P., Veselý statek Valnerovo Popelka, WERA WERK Bystřice n.P., Zábavné učení a těší se na další spolupráci.