(Pozor, tento článek byl publikován před 4 lety)

24.10. nás paní Diváková seznámila s nástrahami zhoršujícího se zdraví ve starším věku.  A s možnostmi jak s tím bojovat.  Celá přednáška byla podána velice zábavnou formou. Ke konci přednášky jsme měli možnost luštit rébusy v nichž byla skrytá česká pořekadla (např.  Láska hory přenáší ,  …).
7.11. nám pan Suchan velice poutavě vysvětloval jak se lidstvo samo připravuje o krásný pohled na noční oblohu plnou hvězd tím, jak se plýtvá světlem a je špatně rozloženo v prostoru.  Viděli jsme snímky Země pořízené z vesmíru, na nichž jsou vidět města, jak v noci svítí.
Na ukázku pan Suchan přinesl meteorit starý 4,5 miliard let  a malý suevit z kráteru Ries v Bavorsku starý 15 milionů let.
Mezi posluchači nechal kolovat plyšového Krtečka, který v roce 2011 byl s astronauty ve vesmíru v raketoplánu Endeavour. A také kovovou propisovací tužku, kterou používali astronauti v raketoplánu Atlantis v roce 2009.

17.11. za námi již po šesté přijel pan Císař s cestovatelskou přednáškou. Dnes jsme se s ním alespoň na fotkách vydali na ostrov Nový Zéland, na kterém se  točil film Pán prstenů. „Procestovali“ jsme oba ostrovy – Jižní i Severní. Na fotografiích jsme viděli nádhernou nedotčenou přírodu, na kterou jsou místní obyvatelé pyšní a chrání ji. Viděli jsme záběry z fjordu Milford Sound s městem Queenstown, které je mekkou sportovců. Nový Zéland se pyšní světovým rekordem s nejstrmější ulicí, která má  sklon 35´ a je ve městě Dunedine.  Dále jsme viděli sopku Tanaraki v národním parku Egmont,  jezero Taupo a surfařské pláže v Hamiltonu, podívali jsme se do vesničky hobbitů  „Hobitín“.   Pan Císař nám pustil i několikaminutové video, které nás ještě více přeneslo do této kouzelné země.