(Pozor, tento článek byl publikován před 3 lety)

Již 67. ročník Malého svrateckého maratonu (dále MSM), na trati Vír – Nedvědice – Vír, se uskutečnil v sobotu 22. srpna 2020 ve Víru. Jeho konání ohrožovala epidemie koronaviru a opravy komunikace v obci Koroužné. Obojí se však podařilo vyřešit a tak se v horkém počasí na start hlavního závodu mohlo postavit celkem 69 závodníků (15 žen a 54 mužů).

V mužské kategorii se od startu rozhodovalo mezi trojicí závodníků. Na obrátce v Nedvědici byl v čele ještě Martin Kučera z Brna, ale pak se začal prosazovat trojnásobný vítěz MSM Jan Kohut z Blanska, a zvítězil s téměř pětiminutovým náskokem před druhým Martinem Kučerou. Vítěz se jako jediný dostal pod hranici dvou hodin a doběhl v čase 1:58:00. Třetí v cíli pak byl loňský vítěz Jakub Exner z Jihlavy. Mezi ženami kralovala od začátku závodu Hana Vičarová z Brna s výsledným časem 2:28:58 a před druhou v cíli Lenkou Horákovou z Brna měla k dobru více jak 20 minut. Třetí pak doběhla Zdenka Komárková z Bolešína. Mezi závodníky na startu měla zastoupení i pořádající Jiskra Vír, kterou reprezentovala Ester Trefilová a Karel Řehoř, oba se objevili i v cíli závodu.

Vedro na startu závodu vystřídal v závěru někde až poměrně silný déšť a výrazné ochlazení. Závod nedokončili 2 startující.

V dopoledních hodinách proběhly již tradičně oblíbené závody mládeže všech věkových kategorií, kterých se zúčastnilo celkem 149 dětí (79 chlapců a 70 dívek). Po startu hlavního závodu pak byl odstartován již 54. Běh Vírem dorostu v délce tří kilometrů za účasti 7 chlapců a 4 dívek.

V rámci programu dne také proběhla soutěž v pojídání ostrých pokrmů – Vírský Chilli Drak, večer pak tradičně ukončila Maratonská zábava.

Letošní ročník MSM se konal opět za podpory Kraje Vysočina – Fond Vysočiny a celé řady sponzorů, kterým patří velké díky a těšíme se na budoucí spolupráci nejen na MSM.

Velké díky patří také všem, kteří se na přípravě a organizaci letošního MSM podíleli a přispěli k úspěšnému zvládnutí celé akce i v době covidové.

Tým Jiskra Vír.

Foto: Miroslav Nosek / Ester Trefilová

Výsledková listina ke stažení (PDF)