(Pozor, tento článek byl publikován před 17 lety)

Křest proběhl 6. května na březích Vírské přehrady a byl to krásný den. A to nejen proto, že bylo krásné jarní počasí, ale také proto, že se narodila kniha, která dělá a bude dělat radost velké spoustě lidí.

p1010011

Při tradičních Vírských pochodech pokřtil před asi čtyřmi sty diváky knihu Chudobín historie zaniklé obce jeden z našich nejvýznamnějších umělců pan Radovan Lukavský, který pak také spolu s autorem panem Milanem Peňázem knihu zájemcům podepisoval. Kulturní program zajistili dechový kvartet ze ZUŠ v Bystřici nad Pernštejnem a děti ze základních škol v Dalečíně a ve Víru. Akci navštívil i hejtman kraje Vysočina pan Miloš Vystrčil. Byla to jeho první návštěva Víru a okolí. Protože se mu ale u nás líbilo, slíbil pan hejtman, že do regionu přijede znovu na podzim letošního roku.

Při křtu knihy se také povedla najít společná řeč mezi Povodím Moravy a obcemi kolem Vírské přehrady. Na žádost o možnost plavby lodí po přehradě odpověděl pan generální ředitel povodí Moravy pan Mylbachr větou, kterou denně vyslovují všichni občané, kteří kolem přehrady žijí, nebo kteří ji navštíví a na kterou jsme od pracovníků povodí čekali už dvacet let: „Nevím, čemu by to mělo škodit.“. Povodí Moravy pak bezplatně zapůjčilo prám a ochotní pracovníci pan Špatka a pan Hájek pak převezli na druhou stranu zhruba dvě stovky lidí, kteří si pak velmi pochvalovali nádherný výlet.