(Pozor, tento článek byl publikován před 14 lety)

Při 5. ročníku horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ čekalo na závodníky chladné a deštivé počasí. Od ranních hodin stále lilo a pořadatelé s obavami čekali, zda jejich přípravy nebudou zbytečné. Obávali se však zbytečně. Nakonec na start závodu nastoupilo 46 závodníků (v loňském roce, kdy byl závod zařazen do poháru behej.com, jich bylo 48). Jejich jména hovořila za všechno. Na startu se sešel letošní mistr republiky Mulugeta Serbessa, který se netajil s tím, že by chtěl vyhrát a vytvořit nový traťový rekord s Danem Orálkem, Jirkou Wallenfelsem i loňským vítězem Ivanem Čotovem. Dobře je doplňoval i Vlastimil Kacíř a Václav Ožana.

Fotografie zaslal pan Zdeněk Pěnčík

Po startu, který proběhl v dešti a při teplotě 10°C, se právě z těchto závodníků vytvořila hlavní skupina, ve které diktoval tempo právě Serbessa. Po10 km přestalo pršet a Serbessa hájil svoje vedení až do 25 km, před Orálkem a s odstupem běžícím Wallenfelsem. Dva roky po sobě vítězící Čotov zde ztrácel více než pět minut. Rozhodující moment jinak poklidného závodu přišel s nástupem Orálka v seběhu na 25 km za obcí Věstín, pouhé 3 km před cílem závodu. Tady Orálek svým dlouhým krokem odrazil všechny pokusy Serbessy o udržení v závěsu a do cíle svůj náskok zvýšil na 41 sekund. V cíli, kde jej kromě diváků vítalo i sluníčko, doběhl v novém traťovém rekordu v čase 1:35:01, když stávající vylepšil o 24 sekund. V ženách si velmi dobře vedla skoro domácí závodnice Zdeňka Komárková, která vyhrála v čase 2:04:48 a další z žen Svatoslavu Kacířovou porazila o více jak 18 minut.

Pořadatele pro všechny závodníky připravili hodnotné ceny, trička závodu a diplomy. Na závěr pak byly vylosovány pro 4 šťastlivce z řad závodníků víkendové pobyty v rekreačních zařízeních ve Víru a blízkém okolí. Také hlavní cenu tomboly, uzené selátko, si z Víru odvezl závodník Ivan Mrhač ze Štěpánovic.

Závodu pro příchozí „Přes přehradu“ se zúčastnilo celkem 13 závodníků. Ktegorii mužů vyhrál Michal Žák z Nového Města na Moravě a v ženách pak nadějná závodnice z Víru Simona Couralová, která ještě dopoledne na dráze v Třebíči vyhrála krajský přebor mladších žákyň na 800 metrů.

I když počasí, jak se zdálo, přálo pouze běžcům, vyřádily se i děti. Pořadatelé pro ně připravili soutěže a hlavně pak skákací hrad a trampolínu, kterou umístili do kulturního domu. Ti, kteří se nebáli vody, mohli vyzkoušet také jízdu na raftech.

Celkově se dá říct, že se celá sportovní sobota vydařila a pořadatelé by proto chtěli poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na zvládnutí této akce, zvláště pak kraji Vysočina za finanční podporu z Fondu Vysočiny.

Stáhněte si výsledkovou listinu 5. ročníku