(Pozor, tento článek byl publikován před 13 lety)

Nejlepší vesnicí Vysočiny roku 2010 je Vír nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. V pátek 30. července to její starosta Ladislav Stalmach dostal černé na bílém z rukou hejtmana kraje Jiřího Běhounka. Prohlédněte si příslušnou fotogalerii.

Příjemnou posilu rozpočtu, kterou si Vírští pojistili vítězstvím v krajském kole, však mohou ještě znásobit: Vysočinu totiž budou zastupovat ještě v celostátním klání. Na Vysočině zvítězili v těžké konkurenci 35 zúčastněných.

A nejsou bez šance: obec s pořádně vousatou historií a více než sedmi sty obyvatel totiž zaujme už jen tím, v jaké krajině leží. Hluboké údolí Svratky připomíná okolními strmými kopci spíš Valašsko než Vysočinu, což platí o výškovém rozdílu na tomto jediném katastru. Na 531 hektarech jeho výměry se ocitnete v nadmořské výšce hodné jižní Moravy stejně jako v pásmu plně odpovídajícím pravé vrchovině. Převýšení totiž dosahuje téměř 200 metrů.

Na romantické kulisy obce jsou místní právem hrdí a dělají všechno pro to, aby se Vír nestal mrtvým skanzenem. „Obec jsme plynofikovali, zrekonstruovala se škola a hasičská zbrojnice, vyrostly nové byty,“ namátkou vzpomněl starosta Stalmach na investice z posledních let. Obec si také pořídila repliku proslulého Vírského mlýnku, jehož originál se jako odkaz svého tvůrce dostal do novoměstského Horáckého muzea. Dvě desítky dřevěných postaviček tak od roku 2007 opět rozpohybován i vírský potok.

scan0018-2

„Na osudu vírského mlýnku je vidět nezdolnost místních lidí. Toto ocenění, které podle mě rozhodně nebude poslední, ve Víru nic nezmění – je to jen výsledek toho, co se tu léta děje,“ vysekl poklonu poslanec Josef Novotný.

Obec totiž neuvízla v hledáčku komise pouze pro upravený vzhled, ale zejména pro bohatý společenský a kulturní život, který korunují proslulí místní ochotníci. Vír se rovněž může pochlubit vydáním již dvou knih: jednou o historii obce Vír, druhou o Chudobínu, jenž uzavřel svoji historii na dně Vírské přehrady.

Finanční dar od kraje by mohl Vírským přidat na modernizaci sportovišť, pokud nevyjde žádost o dotaci. Zájem je o hřiště s umělým povrchem či o bowlingovou dráhu.

Ke slavnostnímu aktu se letos ve vysočanské premiéře přidalo i Ministerstvo obrany ČR, které ceremoniál rozšířilo o předání pamětních plaket za péči o válečné hroby. Ocenění převzaly čtyři obce, jedna společnost a pětkrát směřovala pocta k osobám soukromým.

Jana Pechová – Právo