(Pozor, tento článek byl publikován před 6 lety)

V sobotu 26. srpna proběhla, za podpory ČUS – Sportuj s námi, v naší obci velká sportovní akce „Ve Víru běháme všichni 2017“. Celá akce byla zahájena běžeckými závody pro děti, 39. ročníkem Běhu Vírem mládeže. Za účasti patrona projektu Sportuj s námi herce a taky sportovce Jakuba Koháka a zástupce ČUS Jiřího Vopršala, vyběhlo na jednotlivé trati celkem 163 závodníků ve 13 kategoriích. Škoda, že se do závodů nezapojilo více dětí a některé jenom přihlížely, určitě by byl počet ještě daleko vyšší. Všichni účastníci byli po zásluze odměněny párkem v rohlíku,limonádou a tatrankou, pro všechny byly připraveny i věcné odměny, které předával Jakub Kohák.

Přes vysokou teplotu vzduchu na start hlavního závodu, 64. roč. Malého svrateckého maratonu, nastoupilo celkem 63 závodníků, kteří se vydali na 32 km dlouhou trasu do Nedvědic a zpět. Z počátku běžel na čele náš výborný ultramaratonec Dan Orálek, před vítězem jarního běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, Janem Kohutem. Později mladší Kohut nastoupil a bylo jasné, kdo zvítězí. V ženách si od počátku nejlépe rozvrhla síly Tereza Ďurdiaková, která vyhrála ve svém dosud nejlepším čase. O tom, že se počasí projevilo na závodě svědčí to, že nejlepší čas nebyl, jak bývá zvykem pod 2 hodiny a závod nedokončilo 5 závodníků. Pořadatelé připravili pro všechny závodníky věcné ceny a odměny dle propozic. Oba vítězové se stali zároveň držiteli pohárů „Běháme Vysočinou“. Ti, kteří vydrželi do konce vyhlašování výsledků se mohli dočkat i 5ti poukazů na víkendové ubytování v okolních i místních zařízeních.

Odpoledního 51. roč. Běhu Vírem se zúčastnilo pouze 6 závodníků (3 chlapci a 3 děvčata). Je škoda, že si to naši vírští fotbaloví dorostenci nevzali jako přípravu na svoji soutěž. Nebo hraje jenom Jarda Coural a Nika Stalmachová?

V rámci celé akce došlo k jedné milé události, když byl členům atletického oddílu předán titul „Nositel tradic Bystřicka 2017“.

Na závěr by pořadatelé chtěli poděkovat všem, kteří jakýmkoliv způsobem pomohli při dobrém zvládnutí celé akce, všem aktivním sportovcům i divákům a i těm, kteří svou účastí pozvedli tradiční Maratonskou veselici se skupinou Karel Gott revival Morava.

Výsledky a sponzoři ke stažení: