Výlet na kolech kolem Víru

Tento článek má posloužit všem sportovně založeným čtenářům jako neumělý návod, jak strávit pár chvil na kole na zajímavé trase, kterou mají velmi blízko (bydlí-li v naší obci) a přitom ji třeba ani neznají.

Mluvím o lesní cestě na kopci Povrchnice (Kača) vysoko nad údolím vesnice. Cesta kopíruje vlnění svahu, ovšem prakticky po vrstevnici, dostanete-li se tedy na ni, pak už Vás čeká pouze jízda po rovinkách vysoko nad údolím. A nabídne se Vám nejeden krásný výhled…

Vyrážíme! (poloha na mapě)

Po mostě v jižní části obce vyrazíme po stoupající cestě do lesů, jako bychom po (tuším) červené značce chtěli dojet ke zřícenině Pyšolce. Odbočku (vlevo) z lesní cesty ovšem mineme a stoupáme dále. Toto je jediné stoupání, které na celé trase stojí za zmínku. Chceme-li později na Vír shlížet z ptačí perspektivy, pak musíme vystoupat nahoru.

01-most

(Pokračování textu…)

Vysočina MX CUP 2005

MOTOCROSS RACING TEAM VÍR na MORAVĚ pořádal v roce 2005 motokrosové závody pod názvem VYSOČINA MX CUP. Závody jsou rozděleny na osm kategorií, od dětí až po veterány a jedou se pod záštitou Českého Amaterského Motokrosu.

Celkové výsledky jednotlivých kategorií
následuje níže.

MX50

Pořadí Startovní číslo Jméno Bydliště

1

81

Suchánek Dominik

Dolní Loučky

2

8

Tupa Thomas

Čikov

3

33

Schneider Erik

Neslovice

4

23

Srnský Daniel

Nové Město

5

7

Králíček Tomáš jun.

Svitavy

(Pokračování textu…)

Malý svratecký maraton po dvaapadesáté – výsledky

maraton Za již tradičně teplého počasí byl v sobotu 27.8.2005 odstartován 52. ročník Malého svrateckého maratonu. Na 32 km dlouhou trať se vydalo 96 běžců, mezi kterými byli čtyři závodníci ze Slovenska, tři z Polska a po jednom z Kanady a Bulharska.

Závod se hned od začátku vyvíjel velmi zajímavě a to nejen proto, že šlo o vítězství v samotném závodě, ale také o vítězství v poháru Běháme Vysočinou. Od počátku byl na čele Wallenfels před dvojicí Kostrzewski a Žák. Ještě na obrátce vedl o 51 sekund před polským závodníkem a 1 minutu a 3 sekundy před Žákem. Ten si však lépe rozvrhnul síly, za obrátkou zaútočil a dostal se na první pozici. Na 25 km měl již téměř minutový náskok, který do cíle zvýšil na 2 minuty 23 sekund na druhého Wallenfelse. Velmi dobře si vedl první z veteránů Ožana, který se postupně zlepšoval až na celkově páté místo. Spolu s Žákem také vyhráli soutěž dvojčlenných družstev před Sokolem Kr.Vinohrady a Barnexem Sport Brno. V soutěži žen (7 zúčastněných) zvítězila Milada Barešová z Bambasu Skalice n. Svitavou. Nejstarším účastníkem byl Alexander Fretzer, který ve svých 82 letech a po domluvě s pořadateli absolvoval 20 km dlouhou trať za 3:01:37 hod.

Zásluhou sponzorů všichni závodníci, kteří dokončili závod a počkali na vyhlášení výsledků, obdrželi věcné ceny a diplomy, všichni také výsledkovou listinu. Zvláštní cenu dostal i nejstarší běžec a ten, kdo přijel z nejvzdálenějšího místa.

V doprovodných závodech mládeže startovalo 144 závodníků v dětských kategoriích a 5 v kategorii dorostu. Do soutěžení se zapojili i diváci, kteří se dobře bavili při lezení na svislé stěně a soutěži v lukostřelbě. Celý sportovní den zakončila tradiční veselice.

Pořadatelé se těší na setkání se všemi při 53. ročníku Malého svrateckého maratonu, který se uskuteční v sobotu 26.srpna 2006. Poznačte si to do svého kalendáře!

(Pokračování textu…)

Vírský pohár

28. květen bude ve Víru den zasvěcený sportu. Zájemci si mohou změřit své síly při vytrvalostním běhu kolem Vírské přehrady, který se koná pod záštitou senátora Novotného, nebo při Vírském poháru – lehce adrenalinovém závodu dětských družstev, nebo se mohou podívat na závody automobilů do vrchu (Hobby Open Cup). Všechny srdečně zve Obecní úřad ve Víru.

Na fotografii vidíte část Víru zvanou Tábor. V této části stojí budovy , které byly postaveny při stavbě Vírské přehrady a sloužily jako ubytovny pro dělníky na stavbě. V Táboře se dnes nachází obecní úřad, zdravotní středisko, pošta, pečovatelská služba, knihovna, tělocvična a tenisové kurty. Právě v Táboře proběhnou soutěže Vírského poháru.

Aktualizace: související fotogalerie

P5190039