Pohár Běháme Vysočinou v roce 2018

Také v letošním roce uspořádá atletický oddíl Jiskra Vír, běžecký pohár Běháme Vysočinou, sestávající ze dvou silničních závodů.

První závod, 14. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ (propozice) se uskuteční v sobotu 26. května. Kromě tohoto běhu na 28 km dlouhé trati s celkovým převýšením 524 m je pro příchozí připraven 14. ročník běhu „Přes přehradu“. Tady mohou změřit své síly na 4,2 km dlouhé trati všichni, bez rozdílu věku i pohlaví. Pro děti bude připraven sportovně laděný Dětský den ve spolupráci se spolkem přátel Víru.

Druhou akcí je „Ve Víru běháme všichni 2018“, která je zařazena do akcí ČUS „Sportuj s námi 2018“. Součástí je jubilejní 65. ročník „Malého svrateckého maratonu“ (propozice), který se tradičně běží na 32 km dlouhé trati z Víru do Nedvědice a zpět. Jubileum také slaví 40. ročník „Běh Vírem mládeže“ (propozice), závody pro děti od předškolního věku. Pro kategorie dorostu je připraven 52. ročník „Běh Vírem“ na 3 km dlouhé trati. Celý sportovní den bude zakončen tradiční Maratonskou veselicí.

Pořadatelé obdrželi v loňském roce titul „Nositel tradic Bystřicka 2017“ a ve svých aktivitách, které jsou náročné zvláště na finanční prostředky, by chtěli pokračovat. Pokud byste chtěli jejich činnost podpořit, můžete se přihlásit na mob. 603 102 472.

Ve Víru běháme všichni 2017 je za námi

V sobotu 26. srpna proběhla, za podpory ČUS – Sportuj s námi, v naší obci velká sportovní akce „Ve Víru běháme všichni 2017“. Celá akce byla zahájena běžeckými závody pro děti, 39. ročníkem Běhu Vírem mládeže. Za účasti patrona projektu Sportuj s námi herce a taky sportovce Jakuba Koháka a zástupce ČUS Jiřího Vopršala, vyběhlo na jednotlivé trati celkem 163 závodníků ve 13 kategoriích. Škoda, že se do závodů nezapojilo více dětí a některé jenom přihlížely, určitě by byl počet ještě daleko vyšší. Všichni účastníci byli po zásluze odměněny párkem v rohlíku,limonádou a tatrankou, pro všechny byly připraveny i věcné odměny, které předával Jakub Kohák.

Přes vysokou teplotu vzduchu na start hlavního závodu, 64. roč. Malého svrateckého maratonu, nastoupilo celkem 63 závodníků, kteří se vydali na 32 km dlouhou trasu do Nedvědic a zpět. Z počátku běžel na čele náš výborný ultramaratonec Dan Orálek, před vítězem jarního běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“, Janem Kohutem. Později mladší Kohut nastoupil a bylo jasné, kdo zvítězí. V ženách si od počátku nejlépe rozvrhla síly Tereza Ďurdiaková, která vyhrála ve svém dosud nejlepším čase. O tom, že se počasí projevilo na závodě svědčí to, že nejlepší čas nebyl, jak bývá zvykem pod 2 hodiny a závod nedokončilo 5 závodníků. Pořadatelé připravili pro všechny závodníky věcné ceny a odměny dle propozic. Oba vítězové se stali zároveň držiteli pohárů „Běháme Vysočinou“. Ti, kteří vydrželi do konce vyhlašování výsledků se mohli dočkat i 5ti poukazů na víkendové ubytování v okolních i místních zařízeních.

Odpoledního 51. roč. Běhu Vírem se zúčastnilo pouze 6 závodníků (3 chlapci a 3 děvčata). Je škoda, že si to naši vírští fotbaloví dorostenci nevzali jako přípravu na svoji soutěž. Nebo hraje jenom Jarda Coural a Nika Stalmachová?

V rámci celé akce došlo k jedné milé události, když byl členům atletického oddílu předán titul „Nositel tradic Bystřicka 2017“.

Na závěr by pořadatelé chtěli poděkovat všem, kteří jakýmkoliv způsobem pomohli při dobrém zvládnutí celé akce, všem aktivním sportovcům i divákům a i těm, kteří svou účastí pozvedli tradiční Maratonskou veselici se skupinou Karel Gott revival Morava.

Výsledky a sponzoři ke stažení:

26. srpna „Ve Víru běháme všichni 2017“

V rámci akce „Sportuj s námi“ ČUS  uspořádá Jiskra Vír v sobotu 26. srpna celodenní běžeckou akci „Ve Víru běháme všichni 2017“, v rámci které obdrží titul „Nositel tradic Bystřicka 2017“.

V  9,30 hod. bude odstartován 39. roč. Běh Vírem mládeže první, tou nejmladší, ze 13 kategorií, jejichž výsledky budou vyhlášeny od 11,45 hod. Všichni, kdo ukončí svůj závod budou odměněni párkem v rohlíku a limonádou . Pro ty nejlepší budou připraveny věcné ceny. Hlavní běžecký závod, 64. roč. Malého svrateckého maratonu, bude odstartován ve 14,30 hod. V 15,00 hod. se na svůj závod, 51. roč. Běhu Vírem vydá dorost, dívky a chlapci, kteří absolvují trať dlouhou 3km.  V cca 16,15 hod. můžeme očekávat vítěze hlavního závodu. Vyhlášení výsledků se předpokládá v 18,30 hod. Pozvánku na celou akci najdete v průběhu měsíce srpna na www.virvudolisvratky.cz.

Od 11,30 hod. začne prezentace na soutěž „Vírský chilli drak“, která bude zahájena ve 12,00 hod. Současně bude možno ochutnat, případně zakoupit přípravky, obsahující chilli papričky.

Od 9,30 hod. se mohou děti těšit zdarma na skákací hrad. V 11,00 hod. bude zahájen prodej tomboly, kde můžete vyhrát jeden z poukazů HERBSTAERO Brno na vyhlídkový let a další pěkné ceny. Na závěr celého sportovního dne je pro všechny připravena tradiční Maratonská veselice, na které k tanci i poslechu zahraje  KAREL GOTT revival Morava s Josefem Boudou a Radkem Vernerem. Po celý den je pro vás připraveno občerstvení.

Pořadatelé prosí o pomoc všechny, kdo mohou podpořit pořádání celé akce. Zároveň nabízejí možnost umístění reklamy v rámci  akce, která dobře reprezentuje nejen obec, ale i celou Vysočinu.

Propozice:

Domácí Jiskra vyhrála turnaj

Za horkého letního počasí se uskutečnil na Žďársku (možná i na Vysočině) nejstarší žákovský turnaj v kopané, který měl již 39. ročník.

Za účasti 5 ti mužstev z Bystrého, Sněžného A a B, Štěpánova n. Svr. a Víru, která sehrála celkem 10 zápasů, skončila bez porážky družstva Sokola Bystré a domácí Jiskry. Když spolu sehrála utkání, které skončilo bez branek, rozhodovalo o pořadí skóre, které měla, k radosti domácích diváků, Jiskra lepší. Třetí místo obsadilo A družstvo ze Sněžného před Štěpánovem a Sněžným B. Pořadatelé také vyhlásili nejlepšího hráče – Zuzana Jílková ze Štěpánova, brankáře – Filip Pospíšil ze Sněžného A a střelce – Jiří Tomášek z domácí Jiskry, který vstřelil 5 branek.

Všechna družstva i jednotlivci byli odměněny poháry a věcnými cenami, za což by pořadatelé chtěli poděkovat sponzorům, kterými byli Obec Vír, LSO Karasín, OKNA Bystřice, Hotel Vír, Michal Matuška, Nekupto, ACARE, Smíšené zboží pí. Dagmar Košíková, Fonetip p. Radek Ambrož a Stavebniny Zeman.

Celý turnaj skončil úspěšně a mladí fotbalisté i diváci se mohou těšit na jubilejní 40. ročník, který se uskuteční v příštím roce.

Žákovský turnaj v kopané

Jiskra Vír zve srdečně všechny na 39. ročník tradičního žákovského turnaje v kopané.

Kdy: sobota 24. 6. 2017 8.00 – 13.30 hod.
Kde: hřiště na Bahnech

Turnaje se zúčastní 5 týmů (Vír, Bystré, Štěpánov, Sněžné A a B) – systém každý s každým.

Občerstvení zajištěno.

13. ročník je minulostí

V sobotu se uskutečnil ve Víru již 13. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“. Za krásného, pro běžce až velmi teplého počasí, vyběhlo na trasu 28 km dlouhého běhu celkem 52 závodníků. Mezi favority v kategorii mužů patřili Daniel Orálek a Jan Kohut. V ženách pak nestárnoucí Ivana Martincová. Z počátku běžel na vedoucí pozici Orálek, později pak nastoupil Kohut a v cíli byl lepší o 2 minuty. Na třetím místě skončil Tomáš Hrdina o dalších 7 minut zpět. V ženách se první tři ženy vešly do necelých dvou minut v pořadí Ivana Martincová, Mirka Pešáková a pro pořadatele překvapení, Alena Bojanovská ze Žďáru nad Sáz.

Součástí celé sportovní soboty byl 13. ročník běhu pro příchozí „Přes přehradu“, kterého se zúčastnilo 19 běžců. V mužích překvapivě zvítězil mladý Jaroslav Coural z domácí Jiskry a v ženách pak Renata Glierová z Doubravníka.

V dopoledních hodinách se uskutečnil Dětský den, kdy si cca 80 dětí zasoutěžilo v různých, převážně sportovních soutěžích se „ Spolkem přátel Víru“.  Vyzkoušelo si i lezení na lezecké stěně za odborného dozoru členů horolezeckého oddílu Vír.

Všichni aktivní účastníci sportovní soboty byli zásluhou sponzorů odměněni cenami. Pořadatelé by chtěli poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli na zdárném průběhu celé akce.

(Pokračování textu…)

Sportovní sobota ve Víru

Již v sobotu 27. 5. se uskuteční první z plánovaných akcí Jiskry Vír. Celý sportovní den začne v 9,30 hod., kdy za spolupráce se sdružením „přátel obce Vír“ a členy horolezeckého oddílu proběhne sportovně laděný „Dětský den“. Děti mohou soutěžit v různých disciplínách a za odměnu pak dostanou párek v rohlíku s limonádou a další odměny. Zdarma bude pro nejmenší připraven skákací hrad.

Hlavní závod, 13. ročník horského běhu „Bystřickem kolem Vírské přehrady“ bude odstartován ve 14,30 hod., kdy se na 28 km dlouhou trať vydají závodníci z celé ČR. I letos je závod součástí běžeckého poháru „Běháme Vysočinou“ spolu s 64. roč. Malého svrateckého maratonu (letos se poběží 25. srpna). V loňském roce zvétězil Jan Janů z Hvězdy Pardubice, v ženách pak Ivana Martincová z Moravské Slávie Brno.

Ve 14,45 na 4 km dlouhou trať vyběhnou závodníci – příchozí v rámci 13. ročník běhu „Přes přehradu“. Závodu se mohou zúčastnit všichni, kteří chtějí změřit svoje běžecké síly. Vyhlášení výsledků bude provedeno hned po doběhu posledního závodníka.

Asi v 16,05 hod. bude přivítán první závodník hlavního závodu, vyhlášení celkových výsledků pak v cca 18,00 hod.

Přijďte povzbudit závodníky a vezměte s sebou své přátele a hlavně děti. Pořadatelé se na vás těší a jistě se vám bude u nás líbit.

Pořadatelé chtějí poděkovat všem, kteří jakýmkoliv způsobem pomohli zajistit celou akci.